Home VestiIT i nauka Porše ulazi u svemirsku trku protiv Maska i Bezosa

Porše ulazi u svemirsku trku protiv Maska i Bezosa

by bifadmin

Porodična kompanija Porše, koja kontroliše Folksvagen grupu (VW), najnovije je krupno ime koje pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici.

Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, najavila je ulaganje u nemački Isar Aerospejs, svemirski startap koji nastoji da proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu – Blu Oridžinu u vlasništvu DŽefa Bezosa i SpejsIksu Ilona Maska.

U ovaj poduhvat Porše je, zajedno sa još dva investitora, uložio 75 miliona dolara, čime su sredstva nemačkog startapa narasla na 180 miliona, što je po njima sasvim dovoljno za proizvodnju i lansiranje nekoliko modela, budući da će praviti relativno jeftine rakete.

Isar Aerospejs su 2018. osnovala tri studenta Tehničkog univerziteta u Minhenu sa idejom da naprave kompaniju koja bi proizvodila motore za rakete. Međutim, njihove ideje su se očigledno toliko svidele investitorima da su im sredstva, a sa njima i ambicije, znatno narasli.

Očigledno ne bez osnova, jer je ova kompanija već potpisala ugovore sa zvučnim imenima kao što su Erbas difens end spejs i nemačka agencija za istraživanje svemira DLR.

Izvor: Tanjug, Autoweek

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar