Home VestiEkonomija Pranje novca se naveliko nastavlja, EU sprema nove propise

Pranje novca se naveliko nastavlja, EU sprema nove propise

by bifadmin

Evropska komisija priprema nove, već šeste smernice protiv pranja novca.
Sad će tu biti i posebna agencija, jer mada propisi postoje, pranje novca u EU se naveliko nastavlja.

“Naši propisi protiv pranja novca su među najoštrijima na svetu”, tvrdi potpredsednik EK Valdis Dombrovskis. “Ali se oni sad moraju i dosledno sprovoditi.” Jer tu kod mnogih zemalja Unije – uključujući i Nemačku – nije bilo baš previše volje i napora: novac je novac, previše često se ne pita odakle je došao.

Čak i neke ugledne banke nisu nesklone da “malo pomognu”: ovi novi planovi su zapravo i nastali kad je 2018. otkriveno da je Danske Bank godinama prala novac preko jedne svoje relativno male filijale u Estoniji. To nije bio sitniš: procenjuje se da je reč o oko 200 milijardi evra – sumnjivog ili barem nepoznatog porekla.

To je i sve članice EU podstaklo da shvate da su potrebni novi propisi, ali i posebno telo koje bi i velikim bankama moglo i smelo da “gleda u prste”. No ipak, to je odlučeno na “evropski način”: prvo treba dogovoriti gde će biti sedište te agencije tako da će ona biti spremna za posao – tek za tri godine. No onda joj se ostavlja još dve godine da zaista počne da deluje u potpunosti.

Ne možemo ni da zamislimo razmere

Evropska poverenica za finansijske usluge Meirid Mekginis upozorava da je pranje novca “jasna pretnja” – za građane, za demokratske institucije i za čitav finansijski sistem. Jer procena je da čitavih 1,5% BDP-a Evropske unije – a to je 133 milijardi evra – otpada na poslove s “prljavim” novcem. “Moraju se začepiti rupe koje mogu da koriste kriminalci”, kaže poverenica.

“Problem” kriminalaca je uvek isti: kako novac stečen kriminalom – na primer narkoticima, švercom, ucenom, pljačkom ili kockom – “uvesti” u legalan opticaj. To se ne tiče samo organizovnog kriminala Starog kontinenta: Evropa je popularna među bandama čitavog sveta zbog ponekad velikih rupa u propisima i ukupnog ovdašnjeg bogatstva gde je lakše “potopiti” nekoliko miliona.

Mnogo posla se obavlja “polulegalno”: preko anonimnih firmi i posrednika za koje je teško reći ko je pravi vlasnik. Toga ubrzo više ne bi smelo biti: u EU će se uvesti indeks svih računa i njihovih pravih vlasnika – dakle ne samo poštanskog sandučića u Panami.

Smernica broj 6

Jer trikova ima bezbroj: novac se deli na manje iznose, firme osnivaju firme koje su vlasnici još drugih firmi, a i transakcije preko nebrojenih računa u inostranstvu je posao od nekoliko sekundi.

Protiv toga već ima mnogo propisa – najkasnije kad se taj novac “pojavi” u Evropi na primer prilikom kupovine nekretnina, ali tu ima mnoštvo propusta.

 Izvor: DEUTSCHE WELLE-B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar