Home VestiIT i nauka Rojters: Kina prikuplja genetske podatke pomoću prenatalnih testova

Rojters: Kina prikuplja genetske podatke pomoću prenatalnih testova

by bifadmin

Kineska kompanija BGI Group optužena je da je pomoću prenatalnih testova koji se rade u trudnoći prikupljala genetske podatke miliona žena i koristila ih u svojim istraživanjima.

U opširnom istraživanju koje je sproveo Rojters otkriveno je da ova kompanija sarađuje sa kineskom vojskom i da su joj genetski podaci bili potrebni radi istraživanja o budućim pretnjama stanovništvu.

Međutim, kako pišu zapadni mediji, posedovanje ovih podataka, i to prikupljenih širom sveta, omogućiće joj dominaciju na globalnom farmaceutskom tržištu, budući da će moći da predvidi učestalost određenih bolesti. Pojedini analitičari tvrde čak i da bi Kina tako mogla kreirati “genetski poboljšane vojnike” ili patogene za biološki rat protiv SAD.

Ove sumnje podgrejava podatak da su podaci iz prenatalnih testova već korišćeni za istraživanja prevalencije određenih virusa kod žena u Kini, ali i za izdvajanje određenih etničkih grupa iz mase, poput Tibetanaca i Ujgura, radi daljih istraživanja.

BGI Group je inače prikupljala ove podatke pomoću prenatalnih testova koji se u većem delu sveta rade privatno, uglavnom umesto amniocenteze, jer su manje invazivni od nje. Ona posluje u 52 zemlje sveta, gde je do sada oko osam miliona žena koristilo njene usluge.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar