Home VestiPolitika i društvo Severni tok 2: Šta su zapravo dogovorile SAD i Nemačka?

Severni tok 2: Šta su zapravo dogovorile SAD i Nemačka?

by bifadmin

Sjedinjene Američke Države i Nemačka postigle su načelni sporazum o završetku kontroverznog gasovoda Severni tok 2 bez uvođenja novih sankcija Nemačkoj i Rusiji.

Prilikom sklapanja sporazuma Nemačka i SAD su se obavezale da će sprečavati svaki budući pokušaj Rusije da gasovod koristi kao oružje u političkoj borbi.

Inače, Rusija ovim gasovodom širi svoj energetski uticaj u Evropi, toliko da se čak može govoriti i o stvaranju zavisnosti od njenog gasa. Zato je postojala bojazan da bi ovu svoju moć Rusija mogla iskoristiti protiv Ukrajine, sa kojom je od 2014. u neprijateljskim odnosima zbog Krima.

Sporazumne strane su ovo predvidele i pokušale da spreče ali deo javnosti njihov pokušaj ocenjuje kao veoma blag. A u sporazumu zapravo stoji da ukoliko Rusija bude vršila bilo kakvu vrstu pritiska prem Ukrajini, Nemačka će preduzeti razne aktivnosti, uključujući i potencijalno uvođenje sankcija, kako bi zaštitila Ukrajinu.

Logično, Ukrajina nije sa radošću dočekala ovu vest, a kako bi je bar malo umirile Amerika i Nemačka su joj ponudile pomoć u jačanju infrastrukture za proizvodnju održive energije i drugu razvojnu pomoć. Konkretnije, ovoj zemlji je obećana milijarda dolara za tranziciju na održivu energiju i garancija o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine.

Pošto se i Poljska protivila ovom sporazumu, Nemačka je najavila da bi mogla pristati da bude deo takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Izvor: Euronews.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar