Home VestiEkonomija Sve više zaposlenih želi hibridni model rada

Sve više zaposlenih želi hibridni model rada

by bifadmin

Pandemija je pokazala da većini zaposlenih ne odgovaraju u potpunosti ni rad od kuće ni onaj iz kancelarije, već hibridni model koji podrazumeva kombinaciju ova dva načina rada.

U trenutku kada se, zahvaljujući masovnoj vakcinaciji, kompanije širom sveta vraćaju u predpandemijski režim rada, počeo je da raste otpor povratku u kancelarije.

Prema nedavnom istraživanju stavova zaposlenih koje je u devet zemalja (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Rusija, Indija, Kina i Australija) sproveo Ipsos, trećina zaposlenih ne želi da sve radne sate provodi u kancelariji, a zbog ostvarivanja prava na povremeni rad od kuće spremna je i da da otkaz.

Najizraženiju potrebu za hibridnim modelom rada imaju Britanci, Indusi i Australijanci. U ove tri zemlje je, bar prema rečima ispitanika, oko 70 odsto kompanija otvoreno za uvođenje fleksibilnijih oblika privređivanja. U Evropi je klima nešto drugačija – tu se zaposleni žale kako zbog rada od kuće ispadaju iz svih tokova i gube komunikacijske veštine – ali i na Starom kontinentu značajan broj zaposlenih želi da bar jedan do dva dana nedeljno radi od kuće.

I u skorašnjim istraživanjima sprovedenim u bankama u Srbiji većina zaposlenih favorizovala je fleksibilan način rada, smatrajući ga najefikasnijim.

Izvor: Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar