Home VestiPolitika i društvo Zašto u Britaniji pada broj zaraženih iako su ukinute antiepidemijske mere?

Zašto u Britaniji pada broj zaraženih iako su ukinute antiepidemijske mere?

by bifadmin

Broj novozaraženih u Velikoj Britaniji posle višenedeljnog rasta počeo je da pada, što je iznenadilo stručnjake budući da ova zemlja nije uvela nikakva ograničenja kretanja ili okupljanja. Šta više, ona ih je sve ukinula, ali njeno stanovništvo je nastavilo da se ponaša kao da su mere još na snazi i u tome najverovatnije leži britanski uspeh u suzbijanju korona virusa.

Ipak, ne postoji konsenzus naučnika da je ovo jedini razlog za veliki pad broja novozaraženih, uprkos tome što nije bilo pooštravanja pandemijskih mera.

Ali ako ništa drugo, bar su svi naučnici saglasni šta je uzrok rasta broja zaraženih – Delta soj, protiv kojeg su vakcine manje efikasne nego protiv njegovih prethodnika.

I na Ostrvu je, kao i u Indiji, vrhunac zaraze dostignut oko 45 dana posle prvog uzorkovanja novog soja. Posle dostizanja klimaksa koji je trajao nekoliko nedelja, da bi potom počele da padaju.

Ipak, još nije vreme za opuštanje. Deo epidemiologa upozorava da su poslednje antiepidemijske mere u Velikoj Britaniji ukinute 19. jula i da je možda još rano govoriti o efektima njihovog ukidanja, ali da je ipak iznenađujuće što nema barem malog rasta broja obolelih.

Razlog za to pojedini analitičari, pre svega ekonomski i sociološki, vide u disciplinovanosti naroda koji se i dalje u značajnom broju slučajeva ne izlaže velikim rizicima ukoliko ne mora.

Naime, prema podacima o kretanju ljudi, u Britaniji nije primećena povećana mobilnost posle ukidanja mera. Neki drugi podaci koje su prikupile zdravstvene vlasti pokazuju da Britanci i dalje nose maske, čak i tamo gde nemaju obavezu da to čine.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar