Home VestiEkonomija Na Produktnoj berzi skočile cene svih poljoprivrednih proizvoda

Na Produktnoj berzi skočile cene svih poljoprivrednih proizvoda

by bifadmin

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu u prvoj nedelji septembra poskupeli su svi primarni poljoprivredni proizvodi, a najviše soja, skoro 12 odsto, saopšteno je danas.

Kupoprodajni ugovori za soju zaključivani su u cenovnom opsegu od 77 do 80 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

„Izražena tražnja domaćih prerađivača za ovom uljaricom, neizvesnost oko prinosa i kvaliteta novog roda, kao i nedostatak ponude iz prošlogodišnjeg roda su doveli da ova uljarica poskupi za 11,62 odsto u odnosu na poslednju registrovanu cenu“, navodi se u saopštenju.

Pšenica je bila najtraženija na berzanskom tržištu i cena joj je bila viša za tri odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 24,30 do 25,30 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Kukuruz je početkom nedelje koštao 25,70 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je cena poslednjeg dana iznosila 26,20 dinara bez PDV-a, što je poskupljenje od oko 2,7 odsto.

Vremenski uslovi su odložili žetvu suncokreta, a svi kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 55,61 dinar po kilogramu bez PDV, odnosno 473 evra po toni što je blago poskupljenje od 0,23 odsto.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar