Home VestiEkonomija Mala flašica vode od velike skuplja

Mala flašica vode od velike skuplja

by bifadmin

Kad se na ulici iznenada ožedni, pakuje torba za put ili priprema deci svakodnevna užina, po pravilu se kupuje voda u maloj flaši.

Uobičajena količina i veličina je plastična boca od pola litre. Da je baš ovaj proizvod najtraženiji i da njegova prodaja najbolje „ide“ svesni su proizvođači i trgovci i to svojski koriste. Tako, ove male flaše koštaju gotovo isto, ili čak više – od tri puta većih.

Naši čitaoci, koji su imali prilike da kupuju vodu različitih proizvođača, sugerisali su nam, kako kažu, na ovu nepravdu koju većina firmi, kao po dogovoru, praktikuje.

– Svaki put kad krenem da kupim flašice vode deci za školu, iznerviram se kad shvatim da nas „deru“ na ovom proizvodu. Čim se trostruko veća količina tečnosti 1,5 litara prodaje po istoj ceni kao 0,5 litara, znači da nam onda ovu manju naplaćuju mnogo više nego što vredi – kaže Dragana J. iz Beograda.

– U radnjama je standardna flaša vode od pola litra oko 40 do 50 dinara, a toliko staje i velika. Prodavci igraju na kartu da će retko ko u torbicu ili dečji ranac da ubaci bocu od litar i po vode, kao i da kad se leti kolabira od vrućine, poseže za najmanjom flašicom samo da se utoli žeđ.

U trafikama voda najskuplja

Jedan od najprodavanijih proizvoda na trafikama je upravo „mala“ voda, u klasičnoj ambalaži od 500 mililitara, a cena je u njima čak 70 dinara. Ne samo da su drastično sluplje od istih takvih u prodavnicama velikih trgovinskih lanaca, već i jedne i druge, nelogično, koštaju više od trostruko većih.

U većini prodavnica poznatih trgovinskih lanaca koji posluju u Srbiji, pola litra „rose“ košta od 40 do 47 dinara, boca od 0,33 je oko 43 dinara, od 0,75 litara je od 59 do 63 dinara dok je litar i po ove tečnosti najisplativije – od 51 do 53 dinara.

Razlika je još upadljivija kod „akva vive“ koju pakuje „Knjaz Miloš“. U mnogo prodavnica u glavnom gradu cena vode u ambalaži od pola litra i litar i po košta isto – oko 48 dinara.

U manjim trgovinama veća boca je čak za dinar dva jeftinija od trostruko manje. Kad je gazirana voda u pitanju, velika flaša je skuplja od male, ali ne tri puta, već za nekoliko dinara.

„Jana“ pakovana u flašu od 0,75 košta 50,99 dinara, što je jeftinije za dinar od dvostruko manje.

– Cenu formiramo na osnovu one koju nam zadaju prozivođači i distributeri – rekla nam je prodavačica u diskontu pića.
– Skretali su nam kupci pažnju na ovu situaciju, ali tako je oduvek, samo se više primećuje otkako je sve poskupelo. Kod nas je mala flaša „akva-vive“ skuplja od tri puta veće, kada su u pitanju identičan oblik i dizajn. Po pravilu su skuplje i male flašice sa piskom, poput sisaljke sa poklopcem za najmlađe, od onih sa običnim zatvaračem, bez obzira na količinu. Tu se još može objasniti nelogičan odnos da manje bude skuplje.

Zloupotrea tražnje

Radi se o dogovoru trgovaca i proizvođača da zloupotrebe povećanu tražnju za određenim proizvodom i odrede cene koje nisu u skladu sa korektnom poslovnom praksom i koje nisu ekonomske – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

– Ova situacija se može podvesti pod nepošteno poslovanje, jer se takva manja voda najčešće uzima kod putovanja, kad su velike vrućine, da se popije lek i slično.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar