Home VestiEkonomija MMF: Smirivanje cene energije do kraja prvog tromesečja 2022. godine

MMF: Smirivanje cene energije do kraja prvog tromesečja 2022. godine

by bifadmin

Cene energije koje rastu i zabrinjavaju tržišta bi trebalo da se umire do kraja prvog tromesečja 2022. godine, ocenila je Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Za sada, čak i kratkoročno, tokom nekoliko zimskih meseci cene energije će biti visoke, očekujemo da će ponovo početi da padaju do kraja prvog tromesečja sledeće godine i tokom drugog tromesečja“, rekla je Gopinat u intervjuu za agenciju Frans pres.
Ona je priznala da je veliki rizik ako bude jaka zima koja bi mogla da dovede do mnogo većih prekida struje i koji bi imali mnogo veći uticaj u svetu.

„Najgori scenario je da imamo posebno hladnu zimu u severnoj hemisferi sa rastom tražnje energije. I paralelno da nismo rešili problem sa poremećajima u lancima proizvodnje“, dodala je ona.

Ona ne očekuje da će kriza biti tako velika kao što je bila tokom 1970-ih zato što u celini svet mnogo zavisi od energije. Ona je dodala da bi bio potreban mnogo veći rast cena gasa i da bi to dovelo do stagflacije, odnosno do jako visoke inflacije i stagnacije rasta.

Tržišta su zabrinuta rastom cena energenata koje pogađaju ceo svet.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar