Home VestiEkonomija Srbija više nema domaću proizvodnju građevinskog materijala

Srbija više nema domaću proizvodnju građevinskog materijala

by bifadmin

Cene građevinskog materijala ove godine su krenule „nebu pod oblake“ i kako se čini, nemaju nameru da stanu.

– Prvo je krenulo poskupljenje betonskog gvožđa čija je cena skočila i do 40%, pa aluminijuma za 70%, a najviše je poskupela rezana građa, čamovina za čak 200%, kaže za eKapiju prvi čovek Građevinske komore Srbije Goran Rodić, dodajući da su razlozi za to povećanje cena energenata, ali i problemi u transportu.

Rodić navodi da je poskupljenje struje na svetskom tržištu za oko 40% jedan od glavnih razloga za ovoliko divljanje cena građevinskog materijala.

Na cenu utiče struja i transport

– U proizvodnji rezane građe, aluminijuma i gvožđa veliko je učešće struje, ali i gasa. Mi još uvek imamo jeftin gas, ali i tu se najverovatnije očekuje poskupljenje, pa u skladu s tim skače i cena cementa za 25%, a i kod opekarskih proizvoda koji su do sada poskupeli najmanje, za nekih 2-3% očekuje se skok cena za 20-25 procenata, jer oni za pečenje klinkera, koji je osnov i za cement, koriste struju i gas – kaže naš sagovornik.

Problem je, ukazuje, što Srbija više nema domaću proizvodnju građevinskog materijala.

– Ništa nemamo bazično domaće što se tiče građevinskog materijala. Imamo velike strane investitore kojima su date subvencije za otvaranje fabrika, ali oni su stranci, cementare su strane kompanije, ciglari, većinom, isto, kao i proizvođači aluminijuma i gvožđa. Uz to smo i uvozno zavisni, a masa gotovih proizvoda kao što su cement, cigla i crep ide u izvoz – kaže Rodić i ističe da bismo morali da pospešimo domaću proizvodnju gvožđa, aluminijuma i građevinske hemije.

Dodaje da je zbog kovida poskupeo i transport, a velika su i inflatorna očekivanja.

– Pre mesec dana si mogao za 6.000 dinara da kupiš 42 litre dizela, sad za te pare dobiješ 35. Državna zahvatanja su velika i krajnje je vreme da se o tome razmisli – poručuje Rodić, dodajući da će zbog svega skočiti i cena asfalta, armature i betona.

– A uz to, mi smo davno uništili našu građevinsku operativu i kako ćemo da gradimo i održavamo puteve, mostove, tunele… Tek ćemo imati problem, za to su potrebne desetine hiljada novozaposlenih, a kod nas nema majstora, fizikalac traži 40 EUR dnevnicu, stručnjaci su nam stari, povlačimo projektante i rukovaoce mašinama iz penzije da rade – upozorava naš sagovornik.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

5 komentara

bata 6. октобар 2021. - 08:47

“ – A uz to, mi smo davno uništili našu građevinsku operativu i kako ćemo da gradimo i održavamo puteve, mostove, tunele… Tek ćemo imati problem, za to su potrebne desetine hiljada novozaposlenih, a kod nas nema majstora, fizikalac traži 40 EUR dnevnicu, stručnjaci su nam stari, povlačimo projektante i rukovaoce mašinama iz penzije da rade – upozorava naš sagovornik.“
Jel’ te je to Đilas ubedio da pričaš protiv voljenog nam vođe Don Vučića i ekipe ???( He-he-he …kako sam to lepo napisao ).

Odgovori
Zoran 8. октобар 2021. - 16:43

Glupost.Ekonomski tiger…

Odgovori
Душан Вуковић 9. октобар 2021. - 05:20

Јад и беда.

Odgovori
Vilenjak 9. октобар 2021. - 10:37

E ako je ovo e kapija obavestila onda ništa ne verujte. Ja zidam i ima poskupljenja ali ništa preterano. Drvo se izvozi, pa nema za domaće tržište.

Odgovori
Moso M 9. октобар 2021. - 14:57

Uspeo je sve u Srbiji da uništi .Srbija živi od rente koju plaćaju stranci koji koriste državu za svoje bogaćenje jer mi nemamo stvarne stručnjake imamo kupce diploma bez imalo znanja.

Odgovori

Ostavite komentar