Home VestiEkonomija Špansko čudo: patike koje su pokrenule „obućarsku revoluciju“

Špansko čudo: patike koje su pokrenule „obućarsku revoluciju“

by bifadmin

Malo preduzeće iz Valensije koje je pokrenulo zanatsku proizvodnju patika povezavši obućare sa preko 40 godina radnog iskustva sa naučnicima, napravilo je bum. Firma je u pandemiji ostvarila rast od preko 400 odsto i prodala više od 200.000 patika širom sveta. Obuća je napravljena od tkanine dobijene preradom merino vune, bambusa i šećerne trske, i osim što je izdržljiva i udobna, zime greje a leti hladi stopalo.

Moda „spore mode“, čije pristalice se suprotstavljaju veštačkim materijalima, mahnitoj kupovini, unifikaciji i monopolizaciji tržišta, podstakla je obnovu tradicionalnih zanata u Španiji. Okretanje domaćoj proizvodnji, domaćim materijalima i prioritetu da je kvalitet iznad štancovanja ogromnih količina robe, probudilo je nadu kod domaćih preduzetnika da ovakav trend neće biti prolazan kao i svaka moda.

Jedan od primera je uspeh firme „Yuccs“, koja proizvodi istoimene patike i reklamira ih kao obuću koja je „100% španskog porekla“. Preduzeće je počelo sa radom 2018. godine i prošlo je kroz korona krizu sa rastom od neverovatnih 400 odsto i sa više od 200.000 prodatih patika širom sveta preko svoje onlajn prodavnice.

Preduzeće je osnovao mladi preduzetnik Pablo Maso u Elčeu, gradu u Valensiji, koji je inače kolevka obućarskog zanata u Španiji. Maso je krenuo u posao sa idejom da pravi patike koje će poštovati i ljude i prirodu, vratiti i proizvođače i potrošače svojim korenima i podstaći razvoj ne samo obućarskog, već i drugih lokalnih zanata.

Ulošci od ricinusovog ulja

Preduzeće trenutno zapošljava više od 150 radnika, među kojima i obućare sa preko 40 godina radnog iskustva. U proizvodnji kombinuju tradicionalne tehnike sa inovacijama koje razvijaju u saradnji sa Institutom ta tekstilnu tehnologiju (AITEKS) u Alikanteu. Patike se prave od tkanine koja se dobija od merino vune, lokalne varijante bambusa poznatog kao „srećni bambus“ i šećerne trske, dok su ulošci spravljeni od ricinusovog ulja.

Ovakva obuća, osim što je održiva u ekološkom smislu, istovremeno je udobna i izdržljiva. Zahvaljujući vuni, patike obezbeđuju termoregulaciju koja omogućava da stopalima bude toplo zimi, a hladno leti. Par vunenih patika košta nešto više od 100 evra, a pošto su kolekcije ograničene zbog velikog udela manuelnog rada, kupci čekaju na isporuku i po šest meseci.

To očigledno nije prepreka, jer kako izveštavaju španski mediji, domaće „čudo od patika“ je bilo među najtraženijim božićnim poklonima u Španiji. Insistiranje na lokalnom nije omelo ni prodaju širom sveta, čemu su doprineli tekstovi u brojnim medijima, uključujući i američki „Njujork tajms“ koji je opisao ovu obuću sledećim rečima. „Kao da hodate po oblacima“.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar