Home Promo Otvoreno novo postrojenje za proizvodnju komponente za biodizel

Otvoreno novo postrojenje za proizvodnju komponente za biodizel

by bifadmin

U Komaromu je otvoreno novo postrojenje kompanije Rossi Biofuel koje će znatno uvećati ukupnu proizvodnju biogoriva u Mađarskoj. Ovo ulaganje MOL Grupe i Envien Grupe označava pokretanje tehnologije u Evropi koja ima kapacitet da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za preko 85%.

Napredno postrojenje za proizvodnju biodizela kompanije Rossi Biofuel Zrt. je pušteno u rad. Godišnja proizvodnja kompanije i ukupan obim proizvodnje biogoriva sa kapacitetom od 50.000 tona godišnje u Mađarskoj će znatno porasti zahvaljujući ovom postrojenju. Ovo postrojenje prvo je u Evropi koje će koristiti tehnologiju RepCat austrijske kompanije BDI-BioEnergy International GmbH koja je pokazala izuzetnu fleksibilnost kada su u pitanju sirovi materijali i takođe dozvoljava preradu masnog otpada različitih tipova i porekla, kao što je upotrebljeno jestivo ulje, hvatače masti, životnjske masti ili talozi koji nastaju u proizvodnji biljnog ulja. Biodizel proizveden na ovaj način je među gorivima koja su najmanje štetna po životnu sredinu.

„Doneli smo jedinstvenu tehnologiju u Evropu koja nam omogućava da proizvodimo biogorivo iz gotovo svih vrsta masti. To je veliki uspeh za sve nas pošto je cirkularna ekonomija jedan od temelja ažurirane strategije MOL Grupe. Obavezali smo se da ćemo reciklirati otpad na efikasan način, s ciljem da podmirimo rastuće potrebe za energijom širom planete rešenjima koja postaju sve održivija. Energetska tranzicija je dug i kompleksan proces ali ova investicija jasno pokazuje da se standardna goriva mogu pretvoriti u goriva koja su manje štetna po životnu sredinu izborom prave tehnologije i upotrebom otpada,“ izjavio je Oszkár Világi, zamenik izvršnog direktora MOL Grupe.

MOL Grupa koja je vlasnik 25% i Envien Grupa koja je vlasnik 75% kompanije, prilikom izgradnje ovog postrojenja imale su za cilj da ispune zahteve kako potrošača tako i regulatornih tela. Cilj je da kompanija Rossi Biofuel posluje u skladu sa pravilima Evropske unije kada su u pitanju obnovljiva goriva za transport. Proizvod Rossi Biofuela koristi se kao bio komponenta u proizvodnji dizela u rafineriji Dunav i rafineriji Slovnaft.

„Ovo novo moderno postrojenje je prvo veliko ulaganje Envien Grupe kada su u pitanju napredna biogoriva kod kojih se otpad preradom pretvara u upotrebljive proizvode. Po našem mišljenju, postrojenje koje koristi otpad i većim delom domaće sirovine doprinosi smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte prilikom transporta i u isto vreme podržava i stimuliše lokalnu privredu i zaposlenost koje predstavljaju pravac kojim grupa želi da ide kao i njen prioritet. Zbog mađarskih subvencija, odlučili smo da smestimo postrojenje u našu proizvodnu bazu u Komaromu (Mađarska) i uvereni smo da ovo nije naš poslednji projekat ove vrste,“ rekao je dipl.inž. dr Robert Spišák, predsednik Upravnog odbora Rossi Biofuela.

Radovi na brownfield investiciji u vrednosti od 45 miliona evra počeli su 2020. godine. Više od 15 kompanija učestvovalo je u izgradnji, sa 80 zaposlenih radnika u proseku, mada je u određenim trenucima bilo zaposleno između 150 i 170 radnika.

Država je podržala investiciju subvencijama za otplatu i korporativnim poreskim kreditom što je udvostručilo broj zaposlenih u kompaniji Rossi Biofuel koji je premašio 100 zaposlenih. Novo postrojenje pustio je u rad ministar za inovacije i tehnologiju dr László Palkovics, članica parlamenta dr Judit Bertalan Czunyiné, dipl. Inženjer, dr Robert Spišák, predsednik Upravnog odbora Rossi Biofuel Zrt. i dr Oszkár Világi, zamenik izvršnog direktora MOL Grupe.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar