Home Promo MOL počinje proizvodnju zelenog hidrogena

MOL počinje proizvodnju zelenog hidrogena

by bifadmin

MOL Grupa se udružila sa Plug Power Inc., vodećim dobavljačem rešenja za zeleni vodonik po principu „ključ u ruke“, kako bi izgradila jedan od najvećih evropskih postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika u MOL-ovoj rafineriji Dunav u Sazhalombati, Mađarska. Zeleni hidrogen će smanjiti ugljenični otisak rada rafinerije Dunav i omogućiti mobilnost bez emisija na duži rok.

Koristeći jedinicu za elektrolizu od 10 MW kompanije Plug Power, MOL-ovo postrojenje vredno 22 miliona evra imaće kapacitet da proizvede oko 1.600 tona čistog, zelenog hidrogena godišnje bez emisije CO2, čime se može izbeći emisija više od 25,000 tona karbon dioksida, čime se zamenjuje trenutni proces proizvodnje zasnovan na prirodnom gasu. Obzirom da ovaj proces predstavlja jednu šestinu emisija ugljen-dioksida MOL Grupe, ova investicija podržava cilj kompanije MOL o ugljeničnoj neutralnosti i predstavlja važan korak napred u vezi sa energetskom nezavisnošću regiona.

Kada počne sa radom 2023. godine, MOL će koristiti zeleni hidrogen u svojoj Rafineriji Dunav tokom proizvodnje goriva i vratiti proizvod u svoj sistem za proizvodnju hidrogena. Na taj način, hidrogen postaje deo molekula u gorivima kompanije MOL tako, smanjujući karbonski otisak proizvodne tehnologije i finalnog proizvoda.

„Ubeđeni smo da hidrogen nije samo jedan od najvažnijih izvora energije u postojećoj energetskoj tranziciji već i da će biti jedan od ključnih faktora u novom energetskom sistemu bez emisije CO2. Ova nova tehnologija dozvoljava uvođenje zelene proizvodnje hidrogena u Sazhalombati koja će pozicionirati MOL Grupu kao jednog od najvažnijih učesnika u ekonomiji održivog energetskog razvoja u regionu,“ kaže Gabriel Szabo, izvršni potpredsednik Downstream segmenta MOL Grupe.

„Zeleni vodonik rešava dva kritična pitanja sa kojima se čovečanstvo suočava: klimatske promene i energetsku nezavisnost“, rekao je Endi Marš, izvršni direktor kompanije Plug. „Naše mogućnosti izgledaju neograničene kada je u pitanju trend involviranja zelenog hidrogena na tradicionalnija tržišta industrijskog hidrogena širom sveta. Zadovoljstvo nam je što možemo da obezbedimo našu najsavremeniju tehnologiju elektrolizera rafineriji Dunav i omogućimo MOL Grupi da napravi veliki korak napred u rešavanju ovih problema u regionu.”

Proizvodnja zelenog hidrogena ne generiše emisiju gasova staklene bašte. Oprema kompanije Plug Power koristi struju iz održivog izvora kako bi se voda pretvorila u kiseonik i gas hidrogena pomoću procesa koji se zove elektroliza. Taj proces nema nikakve nusproizvode koji bi imali štetne posledice po životnu sredinu. Proizvodnja jedne tone hidrogena, pomoću ove opreme, proizvede i između osam i devet tona čistog hidrogena čime se štedi skoro 10.000 tona potrošnje prirodnog gasa u procesu. Plug-ovi elektrolizatori, sa skoro 50 godina radnog iskustva u aplikacijama koje zahtevaju visoku pouzdanost, su modularni, skalabilni generatori hidrogena optimizovani za proizvodnju čistog hidrogena.

Kompanija koja stoji iza prve i najsveobuhvatnije kompanije na svetu Green Hydrogen Ecosystem, Plug čini proces uvođenja zelenog hidrogena jednostavnim za kompanije koje su spremne da poboljšaju i efikasnost i održivost svog poslovanja. Plug-ova nezavisna mreža za proizvodnju zelenog hidrogena ima za cilj da ostvari 70 tona dnevno do kraja 2022. i ostaje na putu da ima 500 tona dnevno mreže za proizvodnju zelenog hidrogena u Severnoj Americi do 2025. i 1.000 tona dnevno na globalnom nivou do 2028.

Proizvodnja zelenog hidrogena integralni je deo ažurirane strategije SHAPE TOMORROW MOL Grupe u čijem se fokusu nalazi održivost i u potpunosti je usklađena sa Evropskim zelenim dogovorom. U okviru Strategije, kompanija će uložiti ukupno milijardu evra u niskougljeničnu cirkularnu ekonomiju do 2025. godine. Kao deo Strategije, MOL će smanjiti karbonski otisak svog poslovanja za 30% do 2030. i uložiće 50% novca izdvojenog za ulaganja u održive projekte. Cilj kompanije MOL jeste postizanje ugljenične neutralnosti u poslovanju do 2050. godine.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar