Home VestiEkonomija Da li se na američkom tržištu nekretnina stvara novi mehur?

Da li se na američkom tržištu nekretnina stvara novi mehur?

by bifadmin

Američko tržište nekretnina se opet pregreva, a nešto slično dešava se i u ostatku sveta. Jedino što ovu situaciju razlikuje od one iz 2008. godine je donekle zdravije zaduživanje, zahvaljujući regulativi koju je izrodila poslednja finansijska kriza.

Kada se 2008. raspršio mehur na američkom tržištu nekretnina ceo svet se našao u problemu. No, nisu nekeretnine i njihove cene bile jedini problem, već i manipulacije na finansijskim tržištima, koje su dovele do globalne finansijske krize. Nju smo nekako preživeli, čak smo izvukli i neke pouke – poput one da banke treba da budu likvidnije i manje izložene rizicima. Oni koji pak iz te krize nisu izvukli nikakve pouke, mogli bi dobiti šansu za popravni, odnosno za utvrđivanje gradiva.

Naime, tržište nekretnina je opet u uzletu, ne samo u SAD već i u ostatku sveta, pa i u našoj zemlji. Ipak, ova dva trenda zasnovana su na potpuno drugačijim osnovama. Masovna gradnja u Srbiji se vezuje za određene nelegalne delatnosti, pa se u medijima sve češće može pročitati tvrdnja da ona služi za pranje novca, dok ono što gledamo u Americi sve više liči na događaje od pre nešto više od decenije.

Precenjene nekretnine

U SAD su u poslednje dve godine cene nekretnina porasle za 34,4 odsto, od čega je rast u poslednjih 12 meseci iznosio čak 19,8 procenata. Taj prošlogodišnji rast je znatno veći od rasta (14,7 odsto) koji je prethodio pucanju mehura na tržištu nekretnina pre deceniju i po.

Ekonomisti upozoravaju da današnji rast nema utemeljenje u realnoj ekonomskoj situaciji. Nekretnine su izuzetno precenjene, kažu stručnjaci sa Florida Atlantik Univerziteta. Prema njihovim podacima iz marta ove godin,e na svakom od 100 najvećih tržišta nekretnina u Americi cene stanova i kuća su daleko više od njihove vrednosti. Na 44 ovih tržišta nekretnine su precenjene najmanje za 30 odsto, a na 13 tržišta njihove cene su veće čak za 50 procenata od realnih.

Ovo se ne razlikuje mnogo od situacije koja je dovela do finansijske krize 2008. Tada je 99 od 100 najvećih tržišta nekretnina bilo precenjeno. Od ukupnog broja tržišta, njih 40 je imalo cene nekretnina veće bar za 30 odsto od realnih, a 19 njih je bilo precenjeno čak za 50 odsto.

Međutim, prema nekim analitičarima, ovo ne znači nužno da će doći po pucanja mehura. Postoji još jedan scenario – da će cene nekretnina postepeno padati, čemu bi mogao doprineti i rast kamatnih stopa.

Izvor: Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar