Home VestiEkonomija Nisu sve kriptovalute u padu

Nisu sve kriptovalute u padu

by bifadmin

U poslednjih nekoliko meseci o kriptovalutama se izveštava kao o najvećim gubitnicama aktuelne krize. Ipak, treba imati u vidu da nisu sve kriptovalute podjednako loše podnele pandemiju i krizu izazvanu ratom u Ukrajini – bitcoin je najviše izgubio na vrednosti dok su neke druge digitalne valute čak i porasle.

U proteklih godinu i po mnogi ekonomski pokazatelji na globalnom nivou su u padu, uključujući i kriptovalute. Pad vrednosti pojedinih kriptovaluta je toliki da javnost lako može izgubiti poverenje u njih. Doduše, ovo treba uzeti sa rezervom jer je i njihov rast koji je prethodio padu bio izuzetno oštar.

Drugim rečima – kriptovalute u poslednje vreme jesu doživele pad ali kada se kretanje njihove cene posmatra na duži period, onda stvari drugačije izgledaju.

Koliko su zapravo kriptovalute pale?

Najviše zabrinjava pad vrednosti bitcoin-a, piše Fortune, koji je izuzetno volatilan još od novembra prošle godine. Od kada je Bajden na čelu SAD, dakle od januara 2021. godine, ona je snižena sa 36.000 na 29.225 dolara, odnosno za 19 odsto. Bitcoin cash beleži još veći gubitak – sa 511 na svega 184 dolara po jednom novčiću. Taj pad iznosi čak 64 odsto njegove vrednosti.

Sledi ih litecoin koji je sa 153,4 dolara pao na 64,2 dolara. Vrednost ove kriptovalute je dakle više nego prepolovljena.

Kriptovalute koje su rasle u poslednjih godinu i po

Ethereum je u ovom periodu stekao veliku popularnost, koju je i opravdao. Naime, ljudi koji su u januaru prošle godine investirali u njega sada imaju 35 odsto više novca, jer je toliko pomenuta kriptovaluta ojačala. Ona danas vredi 1.770 dolara.

Solana je, iako je daleko od svoje najviše vrednosti, i dalje dobra investicija budući da je za nešto manje od godinu i po porasla za 1.149 odsto. Ovo je doduše kriptovaluta niske cene koja trenutno košta oko 40 dolara i prilično je volatilna.

Dogecoin je kriptovaluta koju su uglavnom izbegavali ozbiljni investitori ali pošto nije koštala mnogo u nju je ulagao svako ko je želeo. To joj je diglo vrednost za 768 odsto, pa sada košta nešto preko osam dolara.

XRP je kada je Bajden preuzeo dužnost vredela tek nešto iznad 29 centi a sada vredi preko 40 centi, a sličan rast, od 33 odsto, zabeležila je i kriptovaluta cardano – sa 39 centi na 46 centi.

Izvor: The Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar