Home Promo Snažan rast premije u prvom kvartalu 2022. godine Vienna Insurance Group

Snažan rast premije u prvom kvartalu 2022. godine Vienna Insurance Group

by bifadmin

Vienna Insurance Group je nastavila sa pozitivnim prošlogodišnjim rezultatima i u prvom kvartalu 2022 godine. Zahvaljujući veoma snažnom početku nove finansijske godine, operativno poslovanje je značajno prošireno.

„Još tokom prošle godine uspeli smo da stavimo pod kontrolu efekte pandemije na naš operativni razvoj poslovanja, a takođe smo krenuli veoma pozitivno u 2022. godinu, u svim segmentima i linijama poslovanja. To se ogleda u dvocifrenom rastu premije ostvarenom u prvom kvartalu 2022. godine, koji u toj fazi još nije osetio uticaj rata u Ukrajini započet krajem februara.
Zbog kontinuirane neizvesnosti oko razvoja situacije u Ukrajini i povezanih dalekosežnih i teško procenjivih ekonomskih efekata, ne treba očekivati tako dinamičan razvoj u ostatku finansijske godine kao u prvom tromesečju. Preduzeli smo mere predostrožnosti za VIG grupu u iznosu od oko 75 miliona evra.
Naš primarni fokus su i dalje kolege u ukrajinskim kompanijama, koje pokazuju neverovatno pozitivan i profesionalan stav u ovim izuzetno teškim vremenima i u velikoj meri održavaju funkcionisanje poslovanja u područjima koja su manje pogođena ratom.

Gledajući na 2022. godinu u celini, očekujemo da će operativni učinak ostati pozitivan, podstaknut našom snažnom kapitalnom pozicijom, našim diversifikovanim poslovnim modelom i merama optimizacije koje dosledno sprovodimo godinama“, objašnjava Elisabeth Štadler, CEO Vienna Insurance Group.

Rast premije u svim linijama poslovanja

Uz rast premije od 348 miliona evra, ukupan obim premije za prva tri meseca 2022. godine značajno je porastao za 11,2% na 3,45 milijardi evra. Ostvaren je vrhunski rast u svim poslovnim linijama i segmentima VIG-a. Kod autoodgovornosti (+18,8%), kod ostalih osiguranja imovine i nezgoda (+15,2%) i kod zdravstvenog osiguranja (+11,6%), rast premije je dvocifren. Snažan rast premije ostvarili su prvenstveno Češka (+103 miliona evra) i region proširene Srednje i istočne Evrope – CEE (+148 miliona evra), a ovde naročito Rumunija, baltičke zemlje, Srbija, Ukrajina i Mađarska.

Profit pre oporezivanja od 123,8 miliona evra manji je za oko 3,3% u odnosu na isti period prethodne godine. To je usled primene mera predostrožnosti preduzetih u vezi sa ratom u Ukrajini, koje su smanjile finansijski rezultat. Finansijski rezultat (isključujući / bez rezultata od povezanih kompanija) u prvom kvartalu 2022. godine iznosio je 148,1 milion evra, što je za 15,7% manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto dobit iznosila je 91,3 miliona evra, što je za 7,7% manje od prethodne godine.

Kombinovani racio je značajno poboljšan

Niži troškovi kao i racio šteta doveli su do značajnog poboljšanja kombinovanog racija od 94,6% u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine (95,2%). Najveća poboljšanja kombinovanog racija zabeležena su u Austriji, Češkoj i proširenim segmentima Srednje i istočne Evrope (CEE), a ovde posebno u Bugarskoj i Rumuniji.

Investicije VIG Grupe, uključujući gotovinu i gotovinske ekvivalente, iznosile su 36,1 milijardu evra na dan 31. marta 2022.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar