Home VestiEkonomija Tasić: Mi uvozimo inflaciju preko fiksnog kursa

Tasić: Mi uvozimo inflaciju preko fiksnog kursa

by bifadmin

Energetska kriza i poskupljenje hrane glavni su izazivači inflacije. I centralne banke su velikim štampanjem para prethodne dve godine doprinele rastu cena. Ono što je važno za nas, kaže profesor ekonomije Slaviša Tasić, jeste da za razliku od ostalih, Evropska centralna banka ne posustaje u toj politici, i još ne podiže kamatne stope, a to utiče na inflaciju u Srbijikod nas.

„Srbija je kurs dinara vezala za evro, što je urađeno da bi se dobila ta poznata evropska stabilnost, da bi se inflacija svela na niske stope. Sada prvi put u istoriji imamo nešto drugačiju situaciju – da nam evro, u suštini – izaziva problem“, kaže za Infobiz Slaviša Tasić.

Narodna banka Srbije diže referentnu kamatnu stopu, ali ne može mnogo da uradi dok smo vezani za evro.

Kamatne stope diktira tržište

„Mi uvozimo inflaciju preko fiksnog kursa i dok god Evropska centralna banka vodi ekspanzivnu monetarnu politiku mi ćemo imati inflaciju. Čak i ako budemo dizali ove naše kamatne stope, to može nešto da promeni – ali ne mnogo, jer ćete trpeti pristiske s druge strane. Imaćete pristisak ka daljem jačanju dinara. Kada bi se sada oslobodio fiksnog kursa dinar bi, u stvari – jačau u odnosu na evro, ali ni to nije dobro“, navodi Tasić.

Kaže da smatra će oni (ECB) „srediti tu inflaciju na kraju“, ali mu nije jasno – zašto se ovoliko čeka.

„Pitanje je zašto ovoliko kasne u podizanju referentne kamatne stope, jer važe za jednu od najkonzervativnijih monetarnih vlasti. Ostale centralne banke odavno su to uradile. Evropska centralna banka najavljuje da će to učiniti krajem leta prvi put“, navodi Tasić.

Ali, što se više odlaže taj potez – inflacija raste, pa će, kako upozorava gost Infobiza, podizanje kamatne stope biti veće.

„Mogu sada da podignu ključnu kamatnu stopu na dva, tri odsto. A, ako ne reaguju duže vreme, moraće da dižu na pet, šest procenata ili na više od 10 odsto – i to se događalo, ali da ne plašimo građane sada“, navodi Slaviša Tasić.

On podseća da kamatne stope diktira tržište.

„Ako inflacija raste i kamatne stope rastu“, navodi on.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar