Home VestiEkonomija Forbs: 10 najbogatijih Evropljana

Forbs: 10 najbogatijih Evropljana

by bifadmin

Ukupan broj milijardera u Evropi i njihovo ukupno bogatstvo pali su tokom prošle godine, utvrdio je Forbs.
Forbs je objasnio da se „topljenje“ desilo zbog naglog pada broja milijardera i njihovog bogatstva u Rusiji pogođenoj sankcijama.

Od ukupno 2.668 milijardera čija zbirna imovina vredi 12,7 biliona dolara na Forbsovoj listi svetskih milijardera za 2022, Evropljani uzimaju 592 mesta, što je manje u odnosu na 628 pre godinu dana.

Zajedničko bogatstvo evropskih milijardera palo je s prošlogodišnjeg vrhunca od tri biliona na 2,8 biliona dolara.

Ruski rat u Ukrajini, oslabljene valute i niže procenjene vrednosti za ruske kompanije doveli su do toga da je broj ruskih milijardera pao na 83 sa 117 prošle godine. Preostali ruski milijarderi vrede 320 milijardi dolara, neverovatnih 263 milijarde manje nego pre godinu dana.

Šest najbogatijih ljudi Rusije izgubilo je više od 10 milijardi dolara pojedinačno, procenjuje Forbs.

Evropska zemlja s najviše milijardera ove godine je Nemačka, sa 134 imena čije bogatstvo vredi ukupno 608 milijardi dolara. Ipak, pojedinačno, najviše mesta na listi najbogatijih Evropljana zauzimaju Francuzi – zahvaljujući svojim luksuznim i modnim gigantima.

Ukupno bogatstvo 43 milijardera u Francuskoj poraslo je sedam procenata od prošle godine na 550 milijardi dolara.

U Velikoj Britaniji ne napreduju toliko britanski preduzetnici koliko strane kompanije sa sedištem u Londonu. Švajcarac Gijom Pusaz, osnivač londonskog finteka Checkout.com, postao je najbogatiji evropski tehnološki preduzetnik, s bogatstvom od 23 milijarde dolara.

Estonija je dobila svog prvog milijardera – Krista Karmana, suosnivača londonskog startupa za prekogranična plaćanja Wise, dok je Revolut, londonski startup za digitalno bankarstvo, nastavio da dobija ​​na vrednosti – Nikolaj Storonski, rođen u Rusiji, stekao je 7,1 milijardu dolara, a njegov ukrajinski kolega Vlad Jatsenko bogat je 1,1 milijardu dolara, prenosi Investitor.

Razlika u odnosu na SAD

Evropa je dom treće najbogatije osobe na svetu, šefa LVMH-a Bernara Arnoa, koji se – s bogatstvom od 158 milijardi dolara – nalazi iza prvorangiranog Ilona Maska sa 219 milijardi dolara i drugog Džefa Bezosa sa 171 milijardom dolara. Fransoaz Betankur Mejers iz kompanije L’Oreal i Amansio Ortega iz Zare zauzimaju 14. odnosno 23. mesto najbogatijih u svetu. Mejersova je ujedno i najbogatija žena na svetu.

Deset najbogatijih evropskih milijardera na Forbsovoj listi za 2022. vrede ukupno 590 milijardi dolara, što je povećanje od 38 milijardi dolara iz prošle godine. Poređenja radi, deset najbogatijih američkih milijardera vrede ukupno 1,2 biliona dolara, što ilustruje veliku razliku između tehnologije kada je u pitanju bogatstvo milijardera na samom vrhu. Sedam od deset najvećih američkih milijardera su tehnološki magnati koji su zaradili novac u godinama nakon masovnog usvajanja ličnih računara, interneta i društvenih medija. Evropa, s druge strane, nema tehnološkog milijardera među 10 najboljih.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar