Home Promo Momirović: Modernizacija beogradskog i niškog aerodroma doneće rast broja putnika i nova radna mesta

Momirović: Modernizacija beogradskog i niškog aerodroma doneće rast broja putnika i nova radna mesta

by bifadmin

Modernizacijom i proširenjem kapaciteta aerodroma u Beogradu i Nišu, Srbija će postati jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u Evropi, istakao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon održanog sastanka na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kao i obilaska novootvorenog dela Terminala C. Teme sastanka odnosile su se na trenutne aktivnosti modernizacije i proširenja naša dva najveća aerodroma, kao i na aktelno stanje u avio sektoru.

„Na aerodromu „Nikola Tesla“ sprovode se najveće investicije u proširenje jednog aerodroma na čitavom Balkanu, a nakon modernizacije i proširenja putničkog terminala, izgradnji nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica ovaj aerodrom dobiće savremeni izgled po svetskim standardima“,rekao je Momirović.

Ministar je dodao da je potrebno nastaviti sa snažnnom podrškom u investiranju naših aerodroma, ali i pružiti podstrek našem nacionalnom operateru Er Srbiji kako bi ona postala jedan od najprepoznatljivijih brendova u Evropi kada je reč o avio saobraćaju.

„Ulaganje u ravnomerni regionalni razvoj i investiranje u naše aerodrome predstavlja najbolji dokaz politike Vlade Republike Srbije jer i uprkos Korona krizi koja je pogodila avijaciju na svetskom nivou, nastavili smo sa ulaganjima“, kazao je Momirović.

Današnjem sastanku je prisustvovao generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla Fransoa Berizo, kao i direktor privrednog društva Aerodroma Srbije doo Niš Mihajlo Zdravković koji je tom prilikom predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni dogradnjom novog objekta i rekonstrukcijom postojećeg na niškom aerodromu.

„U okviru aerodromskog kompleksa se odvijaju veliki radovi na modernizaciji i proširenju putničkog terminala i izgradnji nove piste, novih parkirališta i pristupnih saobraćajnica. Poseban fokus stavljen je na održivo poslovanje, tako da se u bliskoj budućnosti očekuje otvaranje solarne farme i postrojenja za tretman otpadnih voda i čvrstog otpada. Celokupni projekat modernizacije, rekonstrukcije i proširenja ima za cilj da podstakne rast saobraćaja, stvori dodatnu vrednost i poboljša iskustvo i udobnost putnika. Imamo snažnu ambiciju da postanemo novo čvorište u istočnoj Evropi“,zaključio je Fransoa Berizo.

Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu trenutno se izvode radovi na izgradnji umetnute piste koja će biti dugačka 3.500 m i biće duža čak i od postojeće piste. Trenutno se izvode radovi na asfaltiranju završnog sloja kolovozne konstrucije, kao i na instalacijama sistema svetlosnog obeležavanja. U toku je i proširenje i dogradnja Terminala čija će se površina povećati sa sadašnjih oko 55.000 m2, na preko 100.000 m2, dok će se godišnji kapacitet povećati sa 6 miliona na skoro 14 miliona putnika godišnje.

Dogradnja terminalne zgrade na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu moći će da opsluži 6 vazduhoplova istovremeno. Imaće 5 izlaza (gejtova) i mogućnost korišćenja avio mosta, što sada ne postoji. Imaće oko 700m2 komercijalnog prostora i omogući će značajno bolji konfort putnika i veći broj pratećih sadržaja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar