Home VestiEkonomija Građevinarstvo „najsivlji“ sektor privrede

Građevinarstvo „najsivlji“ sektor privrede

by bifadmin

Privrednici u Srbiji su pre pet godina smatrali da je siva ekonomija najprisutnija u trgovini. Danas na ovaj “sivi” tron postavljaju sektor građevinarstva, piše portal “Biznis u regionu”.

U samopercepciji o prisutnosti sive ekonomije uočavaju njen rast kod zanatskih usluga i pad u ugostiteljstvu i trgovini.

Ispitanici procenjuju da svako 10 preduzeće u vlastitoj delatnosti nije registrovano, ali je procenat onih koji su spremni da ih prijave pao sa 60 na 54 procenata.

“Ne plaćam punu platu ali plaćam više od konkurencije”

Anketirani privrednici kažu da za 88 procenata radnika uplaćuju pune doprinose odnosno da “na ruke” isplaćuju do 12 procenata plate. Dodaju da njihova konkurencija na ruke daje i do trećine zarade svojim zaposlenima.

Ovaj i mnoštvo drugih interesantnih podataka rezultat su istraživanja percepcije privrede o sivoj ekonomiji, sprovedenog u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje. Ova inicijativa je zajednički projekat GIZ-a i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

Više o istraživanju možete pročitati na ovom portalu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar