Home VestiEkonomija Kako osnovati kamp odmaralište?

Kako osnovati kamp odmaralište?

by bifadmin

Privredna komora Srbije i Kamping asocijacija Srbije predstavile su kratak vodič za osnivanje kamp odmarališta.

Turistička vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25% ukupnog prometa u turizmu, navedeno je na sajtu Privredne komore srbije. Zato ne bi bilo loše da deo potrošnje inostranih i domaćih kampera ostane i u našoj zemlji. Ali kako osnovati kamp odmaralište?

Izbor lokacije

Prvo je potrebno odrediti lokaciju adekvatnu za stvaranje prostora za odmor gostiju koji vole kamping smeštaj. To može biti zemljište čija je površina ravna ili pod nagibom (minimum od 20 do 30 ari).

– Najbitnije je da parcela bude ocedita, odnosno, da se na terenu voda ne zadržava – objašnjava Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije (KAS). Prema njegovima rečima, idealno je da bude rastinja na terenu ili da jednim delom bude oivičen drvećem, šumom, a drugim otvoren ka proplanku, jezeru, reci.

Minimum tehničkih uslova

Lokacija treba da zadovolji Minimalne tehničke uslove (MTU) koje propisuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – struja, voda, ograđivanje (obezbeđivanje) terena, sanitarni uslovi (minimum dva tuša i dva toaleta za 20 kamping parcela).

Registracija

Ukoliko je reč o poljoprivrednom zemljištu, potrebna je registracija poljoprivrednog gazdinstva za bavljenje seoskim turizmom. Nadležna je Uprava za trezor u opštini u kojoj vlasnik stanuje (popunjava se obrazac 1a – izdaje Ministarstvo poljoprivrede).

Reč je o Zahtevu za upis porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u Registar poljoprivrednih gazdinstava, za fizičko lice – poljoprivrednika. U rubrici 11 – radna aktivnost, potrebno je zaokružiti br. 5 – “bavi se seoskim turizmom”.

Početak rada

Otvaranjem posebnog “agro računa” u banci može se krenuti sa radom.

Preporuka

Preporuka je da se po registraciji gazdinstva vlasnik javi lokalnoj Turističkoj organizaciji za savet i dogovor oko budućeg načina naplate usluga. Na raspolaganju je i portal e-Turista.

Investicija

Strukturu troškova čini, pre svega, osnovna infrastruktura – priključci na elektro mrežu, vodovod, kanalizaciju (sopstveni izvor vode, bunar – septička jama), troškovi uređenja terena i postavljanje objekata za potrebe kampera.

Investicija je do 60.000 evra, u zavisnosti koliki su troškovi obezbeđivanja osnovne infrastrukture.

Ukoliko domaćinstvo već ima svu neophodnu infrastrukturu, zatim, kuhinju, trpezariju, mesta za roštilj, druženje – troškovi su značajno manji.

Povrat uloženog

Zavisi od toga gde se nalazi i koliko je dostupan kamp, koliko se ulaže u promociju, da li kamp privlači domaće goste, tranzitne kampere. Najprofitabilniji kampovi nalaze se blizu većih turističkih centara.

Subvencije

Ukoliko postoji ženska osoba u seoskom domaćinstvu/poljoprivrednom gazdinstvu, preporuka je, kako se navodi, da ona bude registrovana kao vlasnik jer postoje subvencionisana sredstva za mlade žene, preduzetnice.

Izvor: Plodna zemlja

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar