Home VestiEkonomija Nemačka „raj za pranje novca“

Nemačka „raj za pranje novca“

by bifadmin

U Nemačkoj se svake godine „opere“ oko 100 milijardi evra, zbog čega se ta zamlje često navodi kao „raj za pranje novca“, a stručnjaci smatraju da u najmoćnijoj evropskog državi ima još dosta prostora da se unapredi borba protiv tog oblika kriminala.

U izveštaju koji je pripremila međuvladina organizacija sa sedištem u Parizu Financial Action Task Force (FATF) navodi se da državni organi uspevaju da prate tokove samo jedan odsto od tih 100 milijardi i ističe da taj novac potiče od ilegalnih aktivnosti, kao što su krijumčarenje droge, oružja i ljudi, prenosi agencija V4.

Nemačka je svesna veličine tog problema, ali eksperti iz FATF kažu da nedostaje primena odgovarajućih mera i posebno ukazuju da bi mnogo moglo da se uradi na unapređenju saradnja federalne i regionalnih vlada.

Problem  supervizija nefinansijskog sektora

Kako se navodi, ekonomski značaj Nemačke i njene razgranate međunarodne veze tu zemlju čine veoma atraktivnom za sve koji žele da operu nelegalno zarađeni novac, na primer kroz sumnjive ugovore o izgradnji nekretnina ili industriju kocke.

Prema mišljenju stručnjaka iz FATF, najveći problem je supervizija nefinansijskog sektora, a razlog je činjenica da je za to na saveznom nivou zaduženo više stotina institucija, pa koordinacija između regionalnih vlasti ostaje veliki izazov.

Na osnovu preporuka FATF, savezna vlada je počela da preduzima neke korake, pa je tako ove sedmice ministar finansija Kristijan Lindner predstavio predloge za mnogo efikasniju borbu protiv pranja novca i istakao da je cilj vlade „da velika riba na kraju bude uhvaćena u mrežu“.

Da bi se to ostvarilo, Lindner je predložio formiranje nove institucije – Savezne policije za finansijski kriminal, koja bi imala maksimalna ovlašćenja u borbi protiv pranja novca.

U saveznim državama, međutim, nisu uvereni da će to dovesti do većeg napretka, pa je tako ministar finansija u Vladi Bavarske Albert Furaker rekao da savezna vlada i sada ima zakonske mogućnosti da se izbori sa tim problemom i poručio da formiranje još jednog „mamutskog tela“ nije rešenje.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar