Home VestiPolitika i društvo Ruski krvavi dijamanti i „politička demagogija“

Ruski krvavi dijamanti i „politička demagogija“

by bifadmin

SAD, EU i Kanada pozvale su da se ruski dijamanti označe kao krvavi“ zbog sukoba u Ukrajini, objavio je Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike.

To je objavio Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike, prenosi Sputnjik internešenal.
Zapadne zemlje su preduzele korake protiv ruskog kamenja jer „prihodi od te proizvodnje [dijamanata] idu u korist istoj državi koja vodi unapred smišljen, ničim izazvan i neopravdani rat“, naveo je zvaničnik američkog Stejt departmenta Džordž Čajati u pismu organizaciji Kimberli proces, kako citira Njujork tajms.

Kimberli proces osnovan je 2000. godine rezolucijom Ujedinjenih nacija kako bi se sprečio protok „konfliktnih“ ili „krvavih“ dijamanata, koji su ilegalno iskopani, i sa prihodimod prodaje koji se koriste za finansiranje regionalnih sukoba i terorističkih grupa.

Tokom sastanka Kimberli rocesa u Bocvani u junu razgovaralo se o pitanju ruskih dijamanata, ali nisu postignuti opipljivi rezultati nakon što su proces blokirale Rusija, Kina i Belorusija, piše list. Nakon toga su učesnici počeli da se spore da li Rusija treba da učestvuje na sednicama, ali u svakom slučaju sve odluke u organizaciji moraju jednoglasno da donesu svih 80 zemalja članica.

Prema izveštaju, SAD su zabranile uvoz ruskih neobrađenih dijamanata čim je Rusija započela svoju specijalnu operaciju u Ukrajini, ali postoji rupa u američkom zakonu: zabrana uključuje samo neobrađene dragulje, koji menjaju zemlju porekla nakon obrade. Ruski dijamanti i dalje ulaze u SAD, jer Rusija svoje dragulje šalje u Indiju na poliranje, pa postaju indijskog porekla, objašnjava se u Njujork tajmsu.

Pokušaji zapadnih zemalja da ruske dijamante označe kao krvave još uvek ne uspevaju. Rusko ministarstvo finansija je za Njujork tajms saopštilo da ovi pokušaji nisu ništa drugo do „politička demagogija“, dodajući da se dijamantima finansira razvoj društvene infrastrukture zemlje.

Izvor: B92.net

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar