Home VestiEkonomija Trgovački lanci uklanjaju rokove trajanja sa proizvoda

Trgovački lanci uklanjaju rokove trajanja sa proizvoda

by bifadmin

Waitrose je postao najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio da ukine preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda.

Waitrose će početkom septembra ukloniti oznaku „najbolje upotrebiti do“ s gotovo 500 artikala sveže hrane – uključujući voće i povrće te sobne biljke.

Postoji razlika u oznakama

Oznaka „upotrebiti do“ odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuhati i konzumirati. S druge strane, natpis „najbolje upotrebiti do“ odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.

Nije potrebno bacati ako je hrana upotrebljiva

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.

Ketrin Dejvid, jedna od vođa organizacije, navodi: „Rasipanje hrane podstiče klimatske promene, ali i utiče na sve veći rast cena osnovnih namirnica. Rok trajanja za sveže namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvek dobra za jelo.“

U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90 odsto mleka vlastite robne marke i tako podstaći kupce da koriste „test njuha“ pre nego što proizvod bace u otpad.

Promena u EU

Evropska komisija će do kraja 2022. predložiti reviziju pravila EU o označavanju datuma u sklopu svoje strategije „od polja do stola“. Čineći to, Komisija nastoji da sprečiti rasipanje hrane povezano s nerazumijevanjem i/ili zloupotrebom ovih oznaka, istovremeno osiguravajući da sve predložene promene zadovoljavaju potrebe potrošača za informacijama i ne ugrožavaju sigurnost hrane.

Studija koju je provela Evropska komisija (2018.) procenjuje da je do 10 odsto od 88 miliona tona otpada od hrane koji se godišnje proizvede u EU povezano s označavanjem datuma. Prva promena u novom zakonu biće usmerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja.

Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku „upotrebiti do…“ koja označava krajnji preporučeni datum do kojega se može konzumirati. Reč je o proizvodima poput pirinča, testenine, kafe i ulja.

Druga promena tiče se oznake „najbolje upotrebiti do…“, koju bi trebalo izostaviti ili zameniti drugom oznakom kao npr. „često dobro i nakon…“ Međutim rok upotrebe ostaće za svežu hranu kao što je meso, riba i druga kvarljiva roba.

Izvor: Index/b92
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar