Home VestiEkonomija Poreska na dnevnom nivou kontroliše promet 142 hiljade poreskih obveznika

Poreska na dnevnom nivou kontroliše promet 142 hiljade poreskih obveznika

by bifadmin

Kontrola evidentiranja prometa preko novih fiskalnih uređaja je daleko efikasnija u poređenju sa prethodnim sistemom.

Poreska uprava sada može u realnom vremenu, od početka do kraja radnog dana, da vrši uvid u promet 142 hiljade poreskih obveznika.

“Od prvog maja ove godine do sada, inspektori Poreske uprave obavili su preko 9.5 hiljada kontrola. Od tog broja utvrđeno je da 1700 poreskih obveznika nisu izdali fiskalne račune”, rečeno je iz Poreske uprave.

Kazne variraju od toga koliko puta je prekršaj ponovljen – tačnije, da li je u pitanju prvi prekršaj ili ne.

Prvi prekršaj podrazumeva kaznu privremenog zatvaranja objekta od 15 dana, drugi put 90 dana, i treći put do godinu dana.

“Ovaj sistem fiskalizacije omogućava nam da analizu rizika uradimo mnogo brže i bolje i detaljnije. Što znači da svaki obveznik koji je predmet kontrole biva detaljno analiziran – njegovo stanje objekta odnosno kako se on ponaša u novom sistemu fiskalizacije – da li izdaje fiskalne račune ili ne”, rečeno je.

Nekada je jedino bio dostupan broj računa koji poreski obveznik izda na dnevnom nivou, dok se sada ta kontrola obavlja temeljnije.

“Možemo odrediti da li je on rizičan zato što nije izdao veliki broj računa ili je rizičan zato što je izdao veći broj računa, ali koji su minimalnog sadržaja”.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar