Home VestiEkonomija Kula je jedina zaostavština nekada najmoćnije firme stare Jugoslavije – Generaleksporta

Kula je jedina zaostavština nekada najmoćnije firme stare Jugoslavije – Generaleksporta

by bifadmin

Zapadna kapija Beograda prošle godine godine proglašena je spomenikom kulture. Poznata tako ili samo kao Geneks kula, tek ova dominantna zgrada simbol je Novog Beograda više od 40 godina, od kako je završena 1980. godine.

Tada je bila najviša zgrada na Balkanu.

Sada je gotov jedina zaostavština nekada najmoćnije firme stare Jugoslavije – Generaleksporta. Dva puta ove godine pokušana je prodaja Kule i oba pokušaja, i prvi u maju i drugi u avgustu, bili su neuspešni.

Osim Kule, zaostavština Generaleksporta su i ljudi koji su u njemu radili, od kojih mnogi više nisu živi, a jedan deo njih 13 godina čeka na isplatu socijalnog programa, 200 evra po godini staža, i to od novca koji je zarađen prodajom beskrajno velike Geneksove imovine. Iako su se uslovi za isplatu radnika stvorili još 2009. oni i danas čekaju da dobiju ono što im pripada.

Generaleksport je bila najveća jugoslovenska firma koja se, pretežno, bavila spoljnom trgovinom.

Geneks je prvi doveo Mekdonalds

Osnovana je 1952. godine i narednih nekoliko decenija imala je više od 60 preduzeća po svetu, radili su na gotovo svim kontinentima, imali svoju mini avio kompaniju, Aviogeneks, ali i najpoznatiji turističku agenciju Jugoturs, hotele i apartmane širom zemlje, poput čuvenog Interkontinetala u Beogradu, ali i Geneksovih apartmana na Kopaoniku.

Geneks je prvi doveo Mekdonalds i Koka kolu u Jugoslaviju, čime su bivši direktori najviše voleli da se hvale, a u zlatno doba u ovoj kompaniji radilo je 6.500 ljudi. Kako je pričao u jednom intervjuu bivši direktor Milorad Miki Savićević Generaleksport je imao godišnji obrt od šest milijardi dinara, što je činilo čak 27 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog prometa Srbije. Neretko ova firma je bila među najuspešnijima u Evropi, ali i šire.

Zlatno doba Geneksa završilo se raspadom Jugoslavije. Raspale su se zajedno devedesetih.

Generaleksport je zbog sankcija, politike, rata, i svih onih koji su u ovoj moćnoj kompaniji videli zlatnu koku koju u takvoj situaciji mogu lako da očerupaju došao do ruba propasti vrlo brzo, već 1997. bili su u minusu i pred stečajem.

Dve godine kasnije osnovana je kompanija Internacional CG, kćerka firma Geneksa koja je trebalo da “spasi” stvar, ali se to nije desilo. Geneks i njegovi radnici dugo su tavorili, restrukturiranje 2007. nije uspelo, a onda je 2009. prodajom delova imovine poput hotela Grand i Konaka na Kopaniku, ali i Bloka 20 Miroslavu Miškoviću i Miodragu Kostiću ispunjen uslov da se bar radnicima isplati socijalni program.

Na kraju, Privredni sud u Beogradu je marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, koji je bio u stečaju od 2015.

U stečaj je otišla i ICG, a radnici još nisu uspeli da da dobiju svoj novac jer ročišta sa bankama od kojih većina ne postoji i više od 20 godina još traju.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar