Home VestiEkonomija Prilikom kupovine placa pažnju treba obratiti na nekoliko važnih stvari

Prilikom kupovine placa pažnju treba obratiti na nekoliko važnih stvari

by bifadmin

Da bi potencijalni kupac placa bio siguran da je “sve na mestu”, odnosno da je plac koji želi da kupi legalan, potrebno je da obrati pažnju na nekoliko stavki.

Iako ovakvi procesi često umeju da budu dugotrajni i komplikovani, kupac će proći sa manje stresa ukoliko obrati pažnju na pet osnovnih stvari.

Osnovne informacije o vlasniku zemljišta, kako pronaći vlasnika parcele i koje je površine parcele, mogu se pronaći na eKatastru, ali radi sigurnosti kupca, neće škoditi detaljnija provera.
Urbanistički plan detaljne regulacije

Ako kupac planira na placu da nešto sagradi, bio to stambeni, poslovni ili bilo koji drugi objekat, neophodno je da proveri da li je gradnja na tom mestu uopšte moguća.

Ukoliko to ne uradi, a ispostavi se da je gradnja zabranjena, kasnije izmene na tom zemljištu mogu da budu zakonski neizvodljive.

Ovaj podatak može da se proveri u Sekretarijatu za urbanizam, gde može da se izvrši pregled detaljnih grafičkih i tekstualnih sadržaja, i to uz pomoć stručnjaka.

Plan parcele iz geodetskog zavoda

Ovo je dokument koji poseduje vlasnik placa, a izdaje se u Geodetskom zavodu.

U planu se nalazi nacrt plana i spisak korisnika, odnosno vlasnika, što je ujedno i način da se vlasništvo još jednom proveri – što prethodno može da se uradi uvidom u eKatastar.

Prodavac placa mora kupcu da dostavi tačne podatke o vlasnicima.

Uvid u predviđenu primarnu namenu zemljišta

Iako parcela ima jednu, prvobitnu namenu, postoje procedure kojima ona može da se promeni.
Kako bi se proverilo da li se to desilo, vrši se uvid u kopiju plana iz Geodetskog zavoda, a tu mogu da se pronađu informacije o vrsti zemljišta – da li je ona građevinska ili poljoprivredna, kao i klasa i površina parcele.

Ako je prema planu zemljište poljoprivredno, a kupac želi da igradi kuću, postoji opcija za promenu namene, koja će kupca koštati, u zavisnosti od klase zemljišta, čak do 50 odsto tržišne cene placa.

Pravo na korišćenje zemljišta

Zakon o planiranju i izgradnji nalaže da je za svako zemljište potrebno da ima dokaz da može da se koristi u svrhe izgradnje nekog objekta.

Rešenje o pravu na korišćenje može imati jedan vlasnik, kao i više njih, a ukoliko je u pitanju jedan, proces kupovine je mnogo jednostavniji, jer postoji samo jedna osoba sa kojom kupac treba da sklopi dogovor.

S druge strane, ako plac ima više vlasnika, dogovor o kupoprodaji treba da se postigne sa svakim od njih.
Problem ovde može da nastane ako jedan od vlasnika više nije živ, te je vlasnik sada naslednik, pa kupci često moraju da angažuju advokata, zbog čega procedura može da traje mesecima.

Vlasnički list

Kupac prilikom kupovine ima pravo da od vlasnika traži potpuni vlasnički list, odnosno dokument koji je preduslov za dobijanje rešenja za korišćenje zemljišta, a dobija se od Drugog opštinskog suda.

Ovim dokumentom potvrđuju se vlasnici placa, što mora da bude u skladu sa rešenjem o korišćenju zemljišta.

Važno je da ovaj list nije star nekoliko godina ili čak decenija, jer može da se dogodi da rešenje i vlasnički list ne budu usklađeni kada su u pitanju dokumenti starijeg datuma.

Izvor: Nova.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar