Home VestiEkonomija Rastući troškovi života vraćaju kupovne navike iz 1970-ih

Rastući troškovi života vraćaju kupovne navike iz 1970-ih

by bifadmin

Gotovo tri četvrtine evropskih potrošača smanjuje potrošnju na svakodnevne neophodne artikle, uključujući hranu, kako bi spojili kraj s krajem usred pogoršanja krize i rasta troškova života.

Novo istraživanje pokazuje da je 71% potrošača na šest ključnih tržišta u Evropi već napravilo značajne promjene u načinu na koji kupuju dok se bore sa inflacijom koja dostiže nivo koji nije viđen u četiri decenije.

Izveštaj IRI-a, kompanije za analizu podataka i istraživanje tržišta, otkrio je i da 58% potrošača već navodi da su smanjili nabavku osnovnih stvari, a 35% njih je ušlo u ličnu štednju i uzimalo kredite za plaćanje računa.

„Očigledno je da spremnost potrošača na trošenje trpi i da će se taj trend verovatno pogoršati – uz verovatnoću daljnjeg naglog rasta cijena s obzirom na visoke ulazne troškove i promenjivu cenu energije“, rekla je Ananda Roj, globalna viša potpredsjednica u IRI-ju.

Bloomberg piše da rastuće cene hrane, goriva i energije nagrizaju kućne budžete širom Evrope, dok ruske zastoje u isporuci energije prisiljavaju domaćinstva i industriju da se pripremaju za potencijalne nestanke ove zime. Poverenje potrošača širom kontinenta ostaje blizu rekordno niskog nivoa i rastu strahovi da eurozona ide ka recesiji.

Ozbiljni “umor od inflacije” s kojim se suočava prosečni evropski potrošač prisiljava niz “prilagođavanja ponašanja” koji nijesu viđena od strogih 1970-ih i 1980-ih, rekla je Roj.

Postoji nekoliko teških odluka za kupce

To uključuje izostanak obroka, prelazak na diskontne lance prehrambenih proizvoda, kupovinu artikala privatne robne marke i sniženih proizvoda, kao i zastarjele robe.

Dok proizvodi van sezone koji su dostupni tokom cele godine i dalje mogu biti dostupni imućnim kupcima, asortiman koji se nudi u srednjem i donjem dijelu lanaca supermarketa postaće “značajno uži”.

Promene se ne dešavaju samo u sedmičnoj trgovini. Nešto više od polovine Evropljana u studiji IRI – koja je anketirala 3.000 potrošača – rekla je da planira da smanji dostavu hrane, a 47% je reklo da će manje jesti u restoranima, barovima ili kafićima.

Bez znakova pada inflacije u bliskoj budućnosti, trgovci na malo i potrošači će morati nastaviti da se prilagođavaju.

“Postoji nekoliko teških odluka za kupce, a trgovci na malo i brendovi će morati da pažljivo razmotre kako će odgovoriti na potrebe kupaca”, istakla je Roj.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar