Home VestiEkonomija Cena struje 12,4 dinara po kilovat času sa porezima i taksama, gas 4,5 dinara

Cena struje 12,4 dinara po kilovat času sa porezima i taksama, gas 4,5 dinara

by bifadmin

Agencija za energetiku objavila je nove cene struje i gasa za domaćinstva koje će važiti od 1. januara iduće godine. Tako ćemo električnu energiju plaćati, u proseku, 12,4 dinara po kilovat času sa porezima i taksama, dok će kilovat-čas isporučenog gasa koštati – takođe sa porezima i taksama – 4,5 dinara. U Agenciji ističu da je i nakon ovih korekcija, prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji, ali bez taksi i poreza, i dalje jedna od najnižih u Evropi.

Na zahtev JP EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na sednici održanoj 28. novembra dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

„Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,796 dinara po kilovat-času, odnosno 12,40 dinara po kilovat-času sa porezima i taksama, i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto“, saopštila je Agencija za energetiku.

Podsetimo, sadašnja cena kilovat-časa električne energije je, bez poreza i doprinosa – 8,144 dinara, što znači da će od januara kilovat-čas biti skuplji za 65 para.

Nove cene od 1.januara

Savet Agencije je, na istoj sednici, dao saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje.

„Prosečna cena prirodnog gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama u grupi ‘mala potrošnja’ (koja uključuje domaćinstva) u Srbiji, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 4,08 dinara po kilovat-času, odnosno 4,50 dinara po kilovat-času sa porezima i taksama“, saopštila je Agencija.

S obzirom da se tek odnedavno, kada je reč o obračunu cena gasa, prešlo sa kubika na kilovat-časove, nije poznata prethodna prosečna cena gasa, već samo da je cena kilovat-časa za male potrošače (bez ikakvih dodatnih nameta) bila 3,42 dinara.

Nova cena električne energije za domaćinstva primenjivaće se počev od 1. januara 2023. godine, baš kao i nova cena gasa.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar