Home VestiEkonomija Nova prilika za startape kroz Raising Starts program

Nova prilika za startape kroz Raising Starts program

by bifadmin

Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd), raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš (NTP Niš ) i Naučno-tehnološkim parkom Čačak (NTP Čačak), novi, treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga obezbeđuje stručnu, mentorsku i finansijsku podršku do 20.000 CHF (bespovratno, no equity) za ubrzan razvoj i globalni rast.

Na aktuelni Javni poziv mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva. Prijave su otvorene do 28. decembra u podne, na zvaničnoj stranici programa.

Događaju povodom objavljivanja novog javnog poziva za program Raising Starts u Naučno-tehnološkom parku Beograd, prisustvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović.

– Ovde se danas dešava sjajna stvar za našu zemlju, jer samo kroz transfer znanja, tehnologije i razvoj inovacija možemo da utičemo na tehnološki razvoj čitavog društva. U tome je bitna uloga startapa, koji izazove sa kojima se suočavamo u svim oblastima svojim inovativnim pristupom i preduzetničkim duhom pretvaraju u konkretne proizvode i procese. Za ovo je potrebna velika hrabrost, i svesni smo da je taj proces dugotrajan, naporan i rizičan, zbog čega je važna uloga naučno-tehnoloških parkova koji su prvo mesto podrške i ovaj pre seed akcelerator je još jedna prilika da se pomogne startapima – istakla je ministarka dr Jelena Begović, dodajući da će ministarstvo raditi na daljem jačanju podrške i kreiranju ekosistema da bi se podržao razvoj startapa i povećala šansa za njihov uspeh.

Program Raising Starts kreiran je kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

– Kroz prva dva poziva na programu Raising Starts 80 startap timova i kompanija prošlo je kroz veoma specifične poslovne obuke vrhunskih stručnjaka, i podržano je osnivanje 36 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku koje su dobile finansijsku i mentorsku podršku u svom ubrzanom razvoju. Još je značajniji podatak da je više od jedne trećine ovih kompanija u prvim mesecima svog poslovanja dobilo dodatna sredstva za nastavak svog inovativnog razvoja, što pokazuje da program daje odlične rezultate i da je popunio prazninu u finansiranju startapa u ranoj fazi. Već sada možemo reći da je Švajcarska veoma ponosna na ovaj program i na startap kompanije koje se kroz njega razvijaju i rastu – rekao je Derek George, zamenik direktora Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Kroz intenzivna predavanja i obuke, startapi na Raising Starts programu dobijaju neophodno usmerenje, znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište. Na raspolaganju im je do 20.000 CHF bespovratno (no equity) za razvoj novih proizvoda i usluga, a u skladu sa svojim specifičnim potrebama, svaki od startapa dobija svog biznis i tehnološkog mentora (lokalni i međunarodni eksperti, startapi i investitori) sa kojima rade kroz 1-1 mentorske sesije.

Uz obuke i mentorstvo, startapi dobijaju i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, a biće im omogućen i pristup savremenim inovacionim laboratorijama, mentorima, investitorima i drugim startap osnivačima u mreži naučno-tehnoloških parkova, što im otvara nova vrata i mogućnosti i nakon završetka programa.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar