Home VestiEkonomija Cena fosfora bi mogla pasti naredne godine, ali pitanje je kako ćemo se snabdevati đubrivom

Cena fosfora bi mogla pasti naredne godine, ali pitanje je kako ćemo se snabdevati đubrivom

by bifadmin

Pandemija korona virusa i ukrajinska kriza izazvale su probleme u snabdevanju fosforom, glavnim sastojkom mnogih đubriva koja se koriste u poljoprivredi.

Trenutno smo svedoci trećeg vrtoglavog poskupljenja fosfora u poslednjih 50 godina. Od početka pandemije njegova cena se učetvorostručila, tako da je sada na najvišim nivoima od 2008. godine. Međutim, analitičari procenjuju da će u 2023. vrednost ovog elementa pasti ali i da bi ta godina mogla biti godina nestabilnosti na tržištu fosfornih đubriva.

Kris Lavson iz analitičke kuće CRU International Limited kaže da je u 2022. potražnja za fosfornim đubrivima, zbog njihovih visokih cena, širom sveta snižena za 10 odsto, što bi moglo da dovede do pada cene fosfora.

Međutim, rat u Ukrajini će negativno uticati na lance snabdevanja fosforom, kao i najavljeni loši vremenski uslovi koji bi mogli da pogode pošiljke fosfora iz SAD. Takođe, i neke geopolitičke razmirice bi mogle uzdrmati tržište fosfornih đubriva u narednom periodu.

Glavni igrači na tržištu

Trenutno su najveći svetski proizvođači fosfora SAD, Rusija i Jordan, ali trendovi im ne “idu na ruku”. Naime, najveći deo fosfora na planeti dobija se vađenjem fosfata u rudnicima. Oko 85 odsto preostalih fosfatnih stena na svetu nalazi se u svega pet zemalja: Maroku, Kini, Egiptu, Alžiru i Južnoafričkoj republici. Najveći deo ovih stena, 70 odsto, nalazi se u Maroku.

Maroko je zbog sankcija Rusiji prošle godine zabeležio veliki rast prihoda od izvoza fosfora i postao veoma značajan svetski dobavljač ovog elementa. Međutim, jedno od četiri velika nalazišta fosfora u Maroku nalazi se u rejonu Zapadne Sahare koja je predmet velikog političkog spora. Vojno-politička organizacija Polisario je na toj teritoriji proglasila nezavisnu državu – Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku (SADR) koja uživa priznanje određenog broja zemalja. Maroko je u tinjajućem sukobu sa tom državom, kojem se ne vidi kraj.

Sve ovo moglo bi se negativno odraziti na proizvodnju đubriva neophodnih savremenoj poljoprivredi a samim tim i na proizvodnju hrane u narednom periodu.

Foto: James Baltz, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar