Home VestiPolitika i društvo Prvi rezultati popisa stanovništva: Za 6,9 odsto manje ljudi

Prvi rezultati popisa stanovništva: Za 6,9 odsto manje ljudi

by bifadmin

Broj stanovnika u Srbiji manji je za 495.975 u odnosu na popis iz 2011. godine, pokazuju prvi rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koje je u sredu objavio Republički zavod za satitistiku (RZS).

Direktor RZS Miladin Kovačević naveo je da je popis koji je završen 17. novembra pokazao da u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika. Popisom su prikupljeni i podaci o 2.520.854 domaćinstava i 3.628.175 stanova.

Popis: Osnovni podaci

S obzirom na svrhu popisa stanovništva – da obezbedi sveobuhvatnu sliku cele populacije – u skladu sa pozitivnom međunarodnom praksom, baza podataka dobijena direktnim popisivanjem dopunjena je podacima iz administrativnih evidencija.

“Prvi rezultati popisa sadrže osnovne podatke o ukupnom broju popisanih lica, broju stanovnika, domaćinstava i stanova, prema stanju na dan 30. septembra 2022 i podložni su promenama tokom statističke obrade podataka. Konačni rezultati popisa biće publikovani sukcesivno, i to od aprila 2023. do juna 2024. godine“, najavio je Kovačević, dodajući da popis nije sproveden na teritoriji AP Kosovo i Metohija, prenosi N1.

Za 6,9 odsto manje ljudi

U odnosu na popis 2011. godine, ukupan broj stanovnika smanjen je za 495.975, odnosno za 6,9 odsto. Smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim regionima (oko 10 odsto), osim u Beogradskom regionu gde je broj stanovnika povećan za oko 1,6 odsto.

Podsetimo, popis je sproveden od 1. do 31. oktobra 2022. godine, ali je u nekoliko većih gradova terensko prikupljanje podataka je produženo do 7. novembra. Takođe, građanima koji iz bilo kog razloga nisu bili popisani omogućeno je telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

Popis je prvobitno bio planiran za april 2021. godine, ali je zbog epidemije koronavirusa dva puta odlagan. Najpre za oktobar prošle godine, a zatim je doneta odluka da se sprovođenje popisa prolongira za još godinu dana. Popisivači su prikupljali podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”, pri čemu su odgovore ispitanika po prvi put unosili u elektronske upitnike.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar