Home TekstoviB&F Plus AllNut, proizvođač hladno ceđenih ulja i prirodne kozmetike: I za jelo, i za telo

AllNut, proizvođač hladno ceđenih ulja i prirodne kozmetike: I za jelo, i za telo

by bifadmin

U savremenoj ekonomiji nije retka pojava da se iz proizvodnje jedne grupe proizvoda rodi sasvim nova proizvodnja, ponekad planski u okviru jedne kompanije, a ponekad i spontano, kao u slučaju preduzeća AllNut. Ono je u proizvodnji hladno ceđenih sokova i sušenog voća prepoznalo svoju poslovnu šansu. Počelo je da otkupljuje iskorišćene sirovine, kao što su koštice šljiva i kajsija, i da od njih proizvodi hladno ceđena ulja i kozmetičke preparate visokog kvaliteta.

Započeti svoj posao nije lako ni kada planirate da se bavite sopstvenom strukom, a kamoli kada se otiskujete u potpuno novu oblast, o kojoj nema dovoljno informacija u javnosti. Upravo ovo je bila situacija u kojoj se našao bračni par Stojanović kada je 2010. godine otpočeo proizvodnju hladno ceđenog ulja od koštice šljive. Jasna Stojanović kao filolog nije mnogo znala o tehnikama proizvodnje, a savet nije mogla potražiti ni od supruga Miroslava, koji se prethodno bavio uređivanjem enterijera. Zato su, kako bi više saznali o proizvodnji hladno ceđenih ulja koja tada nisu bila popularna kao danas, potražili savete od stručnjaka.

Zahvaljujući takvoj saradnji, ali i dodatnim istraživanjima i eksperimentima, uspeli su da ovladaju proizvodnjom ulja od koštice šljiva. Tada se bračni par Stojanović našao pred novom dilemom – kako prodavati ovaj proizvod, koji istovremeno može da se koristi za jelo ali i kao kozmetički preparat? Na kraju su odlučili da ga promovišu pod sloganom „Za jelo i za telo“.

U to vreme u Srbiji nije bilo hladno ceđenog ulja od koštica šljive, i zato nije bio nimalo lak zadatak da se kupcima predstave njegova svojstva. Kako objašnjava Jasna, ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E i zato veoma koristi koži, sprečavajući nastanak bora i štiteći je od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Takođe se koristi i u kulinarstvu, najčešće za mariniranje i kao preliv za salate, a može se dodavati i u kolače. Budući da ne sadrži trans masti pogodno je za osobe koje imaju problem sa povišenim holesterolom i slične zdravstvene tegobe.

Ali kako i gde sve ovo predstaviti kupcima? U svojoj prodavnici, odlučili su Stojanovići. Zato su otvorili prodavnicu u Čumićevom sokačetu, nekoj vrsti neformalnog centra kreativnih i originalnih preduzetničkih poduhvata u Beogradu. U toj maloj privrednoj oazi nalaze se radnje sa nesvakidašnjim i autentičnim proizvodima, zbog čega na ovo mesto redovno dolazi mnoštvo naših sugrađana, ali i stranaca koji žele kući da ponesu nešto interesantno iz Srbije.

Put od koštica do krema i losiona

Stojanovići su u međuvremenu počeli da prave hladno ceđena ulja i od koštica kajsije, a zatim i od lešnika i oraha. Njihov asortiman je u to vreme potpuno odgovarao nazivu “AllNut”, budući da im je proizvodnja bila bazirana na koštunjavim sirovinama. Kasnije su proširili ponudu, pa sada u nju spadaju i ulja od šipurka, semena maline, kupine… Većina ovih ulja je jestiva, ali u javnosti je poznatije njihovo blagotvorno delovanje na kožu. Primera radi, ulje od koštice kajsije namenjeno je suvoj koži, ulje od lešnika masnoj, ulje od koštice šljive normalnoj, dok šipurak deluje na neka stanja kože kao što su seboreja i ekcemi, kupina na ožiljke, a malina ima najviši zaštitni faktor. Zahvaljujući činjenici da imaju veoma bogat sastav, ova ulja se u AllNut-u koriste i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda.

„Od 2012. godine pravimo i kozmetiku. U poslednjoj deceniji naš asortiman se toliko proširio da ne možemo sve proizvode pobrojati u jednoj rečenici. U najkraćem, to su sapuni, šamponi, kreme, balzami, regeneratori za kosu, tonici, serumi za lice, pilinzi, prirodni dezodoransi, losion za posle brijanja, ulje za bradu, ulje za sunčanje. Pravimo i prehrambene proizvode kao što su brašno od lešnika i koštica šljive i kajsije, sirća i razni namazi”, nabraja Jasna.

Zahvaljujući odluci da kupci mogu ulaziti u prodavnicu zajedno sa svojim kućnim ljubimcima, Stojanovići su došli na još jednu poslovnu ideju. U razgovoru sa njima shvatili su koliko im je važno da za svoje ljubimce pronađu ekološke preparate koji nisu testirani na životinjama, pa je AllNut počeo da proizvodi i prirodnu kozmetiku za pse. Ovi preprati se dobro prodaju, ali je ipak najtraženija kozmetika za ljude, pre svega kreme i losioni za telo, kaže Jasna.

Kupcima više ne treba objašnjavati koje su prednosti prirodne kozmetike, ističe naša sagovornica i dodaje: „Ljudi kod nas dolaze upravo zato što su naši proizvodi zaista prirodni. U ulja ne dodajemo ništa jer se ona koriste i kao jestiva i kao kozmetička. U kozmetičke proizvode moramo da stavljamo konzervanse, ali koristimo one koji su dozvoljeni za upotrebu u organskim proizvodima. Kažem moramo, zato što je manje štetno staviti blagi konzervans u neki preparat nego dozvoliti da se on pokvari tokom upotrebe.“

Koliko se tržište promenilo u poslednjoj deceniji?

Stojanovići su već na samom početku poslovanja doneli čvrstu odluku da sve sirovine nabavljaju u Srbiji. Pošto je njihov prvi proizvod bilo ulje od koštica šljiva, počeli su da obilaze proizvođače hladno ceđenih sokova i suvih šljiva, ubeđujući ih da koštice preostale iz proizvodnje prodaju njima, umesto da ih bacaju. Doduše, nije bilo potrebno mnogo ubeđivanja pošto je takav aranžman bio isplativ i proizvođačima ovih namirnica.

„Od tada do danas situacija se znatno izmenila. Sada ne moramo mi da jurimo dobavljače, već nam se neki i sami javljaju. Međutim, jednostavnije nam je da kupujemo koštice tamo gde nam je locirana proizvodnja, dakle u Opštini Osečina. Srećom, ovaj kraj poznat je po proizvodnji šljiva“, napominje Jasna, „tako da tamo nabavljamo najveći deo tih sirovina.”

Preduzeće je zbog rasta broja dobavljača i proizvoda, a pre svega kupaca, proširilo i broj prodajnih mesta. Stojanovići su otvorili prodavnicu i u Novom Sadu, ali i izvan Srbije, u Crnoj Gori i Velikoj Britaniji, a trenutno pregovaraju i sa potencijalnim izvoznicima njihovih proizvoda u Japan.

Supružnici kažu da su zadovoljni onim što su do sada postigli. Smatraju da je uspehu najviše doprineo kvalitet njihovih proizvoda i odnos prema kupcima. „Njima se dopada atmosfera u našoj radnji i to što uvek mogu da svrate i probaju kozmetiku ili da malo popričaju sa nama, da popiju domaći sok i pojedu kolačić, bez obaveze da nešto kupe. Tako se grade dobre veze sa kupcima”, uverena je Jasna.

Naša sagovornica napominje da im je mnogo pomoglo i to što su posao započeli u trenutku kada je u Srbiji zabeležen procvat malog preduzetništva. Pre desetak godina bilo je zanimljivih proizvođača raznovrsne robe ali i događanja na kojima su mogli da predstave svoju robu, kao što su marketi na otvorenom i različiti festivali. „Tamo je dolazila dobro profilisana publika a nastupali su zaista probrani proizvođači, tako da su svi bili zadovoljni. Sada to više nije slučaj. Zato moram da kažem da je, pored istraživanja, učenja, rada i planiranja, našem uspehu doprinela i sreća što smo se pojavili na tržištu u pravom trenutku”, zaključuje Jasna Stojanović.

Marija Dukić

Biznis & finansije 204/205, decembar 2022/januar 2023. 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar