Home VestiEkonomija Svaka deseta osoba na svetu gladuje

Svaka deseta osoba na svetu gladuje

by bifadmin

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo

Svaka deseta osoba na svetu gladuje, dok istovremeno, mnoge firme imaju ogromne profite „na račun“ krize: 95 prehrambenih i energetskih kompanija su 2022. više nego udvostručile svoj profit, navodi se u izveštaju Oksfama, a prenosi Dojče vele.

Kako se ističe u izveštaju „Opstanak najbogatijih“, koji je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, prvi put za poslednjih 25 godina istovremeno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike firme i njihovi vlasnici profitirali su od raznih kriza.

Socijalna sigurnost

Kako se ističe, od 2020. je najbogatijem procentu čovečanstva pripalo ukupno 26 milijardi američkih dolara – a preostalih 99 procenata je imalo na raspolaganju 16 milijardi američkih dolara.

U protekloj godini, bogatstvo milijardera je ponovo „naglo skočilo“, posebno zbog „vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija“, među kojima je 95 kompanija koje su više nego udvostručile profit.

U Nemačkoj je 81 odsto ukupnog rasta bogatstva – ostvarenog između 2020. i 2021. – pripalo najbogatijem procentu stanovništva, dok preostalih 19 odsto odlazi na 99 odsto građana Nemačke.

Prema podacima Oksfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plata.
U izveštaju dalje piše da 60 odsto gladnih u svetu čine žene i devojčice. Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

U tom kontekstu, organizacija Oksfam je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu – i to porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Zahteva se porez na višak profita od najmanje 50 odsto, jer, kako se navodi, „dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu uspeli“.

Tako ostvareni prihodi morali bi da budu uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanje i zdravstvo, u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izveštaju Oksfama.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar