Home VestiPolitika i društvo Raste tražnja za kuvarima, ali i interesovanje mladih za ovu profesiju

Raste tražnja za kuvarima, ali i interesovanje mladih za ovu profesiju

by bifadmin

Budući da su kuvari veoma traženi a deficitarni kadrovi, njihove zarade u Srbiji su drastično porasle, pa oni na najvišim pozicijama prihoduju i do 3.000 evra, piše Nova.

Prema rečima Miloša Turinskog iz Infostuda, kuvari su na našem tržištu izuzetno traženi i dobro plaćeni: „Naravno, visina zarade razlikuje se u zavisnosti od pozicije. Pomoćnici kuvara rade uglavnom za minimalac ili malo više od toga, ali sami kuvari mogu da dostignu zarade od 70, 80, 100 hiljada dinara“, dodaje Turinski.

Međutim, šefovi kuhinje mogu da zarade i mnogo više od toga. „Pre nekoliko godina imali smo jedan oglas u kome je poslodavac nudio platu od čak 3.100 evra, ali je lista potrebnih kvalifikacija bila dugačka i šef je morao da poznaje mnoge svetske kuhinje“, objašnjava on.

Da se u ovom poslu dobro zarađuje primetili su i mladi koji se tek nalaze pred izborom zanimanja, pa tražnja za kuvarskim školama raste. To potvrđuje i Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj banji, jedne od najpoznatijih u Srbiji u koju dolaze učenici iz cele zemlje.

„Kada je reč o kuvarima, tu imamo treći i četvrti stepen i godišnje se upiše oko 90 učenika. Međutim, svake godine se traži mesto više, ima mnogo zainteresovanih“, kaže ona. Dodaje da je to izuzetno perspektivno zanimanje, budući da mogu da se dostignu velike zarade i početne plate od 700-800 evra.

U Beogradu i Novom Sadu plata i preko 100.000 dinara, u manjim mestima niža

Prema trenutnim ponudama u oglasima, za posao kuvara se u Beogradu i Novom Sadu nudi i do 130.000 dinara. Ipak, u manjim mestima u Srbiji je situacija nešto drugačija.

Sebastijan Tešić (23) živi i radi kao kuvar u Vršcu. Međutim, njegova plata nije visoka kao one koje se nude u većim gradovima, pa on mesečno zaradi najviše 65.000 dinara.

On je radio u više restorana i hotelu, a kaže da je princip posla isti.

„Na početku, dok se ne uhodaš, radiš pripremu, pratiš i ‘kradeš’ znanja drugih kuvara dok te ne stave na određene pozicije. Za pomoćnog kuvara i obim posla zarada je neadekvatna, ali čim napreduješ zarada je veća“, objašnjava on za Nova.rs.

Mnogo kuvara iz Srbije ide u inostranstvo, naročito na jadransko primorje u toku letnje sezone, gde mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Među srpskim kuvarima najpopularnije letnje destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a budući da su im obezbeđeni smeštaj i hrana, može se reći da je to „čista“ zarada koju na kraju meseca imaju.

Izvor: Nova.rs

Foto: Fabrizio Magoni, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar