Home VestiEkonomija Avio-kompanije će ove godine duplirati svoj profit

Avio-kompanije će ove godine duplirati svoj profit

by bifadmin

Ovogodišnji profit avio-kompanija trebalo bi da bude udvostručen u odnosu na prošlu godinu, sa 4,7 milijardi na 9,8 milijardi dolara, saopštili su iz Asocijacije za vazdušni saobraćaj.

Prema njihovim rečima, interesovanje za letove je značajno poraslo i može se reći da se situacija normalizovala posle veoma teškog perioda za avio-industriju koji je izazvala pandemija korona virusa. U poslednjih nekoliko meseci tražnja za letovima je toliko velika da će i profit avio-prevoznika drastično porasti. Naime, uprkos tome što je avionski prevoz poskupeo i što su troškovi života uvećani, ljudi ne žele da se odreknu odmora i putovanja, što je dobro za ovaj deo privrede.

Zato se očekuje da će u 2023. prihodi svetskih avio-kompanija porasti na 803 milijarde dolara, što je za samo 35 milijardi manje nego u predpandemijskoj 2019. godini. Ipak, to ne znači da su rukovodioci avio-prevoznika oslobođeni svih briga. Njih i dalje muče problemi u lancima snabdevanja sa kojima se suočavaju na dnevnom nivou, kao i rast aerodromskih naknada.

Direktor Asocijacije za vazdušni saobraćaj Vili Wolš otišao je toliko daleko u kritici politika zračnih luka da je novinarima rekao kako “Aerodrom Šipholm nema srama jer je zbog lošeg poslovanja, za koje je sam kriv, posle trogodišnjeg povećanja troškova od 37 odsto, ove godine odlučio da poveća cenu svojih usluga za još 12 procenata”.

Foto: Philip Myrtorp, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar