Home VestiEkonomija Evrozona upala u recesiju, izgledi loši i za ostatak godine

Evrozona upala u recesiju, izgledi loši i za ostatak godine

by bifadmin

Evrozona je ušla u recesiju u prvom kvartalu ove godine, a ekonomisti nisu optimisti ni za naredne mesece.

20-člani blok zemalja koji koriste evro prijavio je bruto domaći proizvod od -0,1% za prvi kvartal, prema revidiranim procenama regionalnog statističkog zavoda, Eurostat, objavljenim u četvrtak.

U prvom čitanju, agencija je saopštila da je evrozona porasla za 0,1% u prva tri meseca ove godine. Ovi podaci međutim, korigovani su naniže nakon što je i Nemačka smanjila svoje brojke rasta za isti period i efektivno ušla u recesiju. Irska je takođe izvršila reviziju svoje stope rasta naniže, pokazujući sada smanjenje od skoro 5%.

Pre slabih performansi u periodu januar-mart, evrozona je takođe pala za 0,1% u poslednjem kvartalu 2022. Dva uzastopna kvartala negativnog učinka BDP-a su takođe odvukla širi region u tehničku recesiju.

“Vesti da se BDP smanjio u prvom kvartalu ipak znači da je evrozona već zapala u tehničku recesiju. Pretpostavljamo da će se privreda dodatno smanjiti do kraja ove godine”, rekao je Andrew Keningham, glavni ekonomista za Evropu u Capital Economics-u, u bilješci u četvrtak.

Irska, Holandija, Njemačka i Grčka su među ekonomijama evra koje su u prvom tromesečju izvestile o ekonomskom smanjenju na kvartalnom nivou.

Potrošnja domaćinstava pala je 0,3% u prvom tromjesečju, naglašavajući pritiske s kojima se potrošači suočavaju usled viših cena.

Loši izgledi za ostatak godine

Claus Vistesen iz Pantheon Macroeconomics rekao je u belešci da je malo verovatno da će region evrozone imati značajan rast u narednim mesecima, kada očekuje usporavanje investicija.

Slabo ekonomsko okruženje takođe predstavlja izazov za Evropsku centralnu banku (ECB), koja je poslednjih 12 meseci bila na jastrebskom putu i nedavno je postavila svoju glavnu stopu na 3,25%. Centralna banka bi trebalo da se sastane sledeće sedmice, a tržišta očekuju povećanje kamatnih stopa za još 25 baznih poena.

Loš ekonomski učinak mogao bi ograničiti sposobnost ECB-a da dalje povećava stope u pokušaju da se izbori sa inflacijom. Zvaničnici ECB su ipak ranije sugerisali da je važnije sniziti cene nego izbeći usporavanje privrede.

Prinosi na obveznice evrozone nastavili su da se trguju znatno višim cenama u četvrtak nakon objavljivanja podataka o recesiji, jer nekoliko tržišnih igrača očekuje dalje monetarno pooštravanje.

Izvor: Investitor
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar