Home VestiEkonomija Kina zabranila državnim službenicima da koriste iPhone telefone

Kina zabranila državnim službenicima da koriste iPhone telefone

by bifadmin

Deonice Applea pale su u sredu za 4 odsto, nakon vesti da je Kina zabranila vladinim službenicima da koriste iPhone telefone za posao.

Zabrana je deo napora kineskog predsjednika Si Đinpinga da smanji oslanjanje zemlje na stranu tehnologiju i poboljša cyber sigurnost, usred povećanih geopolitičkih tenzija sa SAD-om

Apple i njegovi uređaji uživaju široku popularnost u Kini, kako među privatnim sektorom, tako i među državnim službenicima. Kina služi i kao ključno potrošačko tržište i proizvodno središte za tehnološkog giganta.

Apple zapošljava milione ljudi za proizvodnju iPhonea – od kojih je većina proizvedena u Kini – i drugih vodećih proizvoda putem svoje mreže ugovornih proizvođača i dobavljača. Kompanija zarađuje nešto manje od jedne petine svog prihoda od Kine, a prodaja u zemlji za kvartal koji se završava 1. jula iznosila je 15,76 milijardi dolara, što je 8% više u odnosu na godinu dana ranije.

Zabrana odražava slične radnje koje je preduzela američka vlada protiv kineskih tehnoloških kompanija i aplikacija, uključujući Huawei i TikTok. Vladine institucije su tvrdile da bi kineska vlada mogla koristiti aplikaciju za špijuniranje američkih građana i prikupljanje osjetljivih ličnih podataka.

Bajdenova administracija je takođe razmatrala mogućnost isključivanja Huaweija od američkih dobavljača, a odluka o tom pitanju još se čeka.

Appleu nije strana kontrola vlade, bilo kod kuće ili u inostranstvu. Kompanija, zajedno sa drugim tehnološkim gigantima poput Amazona, Googlea, Mete ili Microsofta bila je na meti regulatora u SAD-u i Evropi zbog navodne nekonkurentne poslovne prakse i zloupotrebe monopolskog statusa.

Evropska unija (EU) ranije je imenovala pet velikih tehnoloških kompanija poznatih kao Big Tech kao „čuvare vrata” koji se moraju pridržavati Zakona o digitalnim tržištima (DMA), sveobuhvatnog napora da se obuzda njihov uticaj.

Apple deonice pale su za više od 4% u srijedu, ali su ove godine porasle za 40%.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Драган 11. септембар 2023. - 10:34

Треба забранити и грађанима, због могућности ападне шпијунажењ.

Odgovori

Ostavite komentar