Home Vesti Putuj e-gumane

Putuj e-gumane

by bifadmin

Dok vam digitalne fotografije sa ovogodišnjeg odmora blede na fero-magnetnom sloju vašeg hard diska, a rata kredita vam se smeje i sedi za vratom sledećih meseci koji traju kao večnost, verovatno već razmišljate gde ćete provesti sledeće jedva iskukane dane godišnjeg odmora.

Srpski internet ima zavidnu ponudu sajtova sa kojekakvim popularnim i proverenim destinacijama i opisima istih. Sve važnije turističke agencije imaju svoje sajtove i redovno ih ažuriraju, pa se time odlaženje u agencije radi raspitivanja oko destinacija i hotela svelo na par klikova mišem. Vaše je da izaberete broj zvezdica i kreveta, a agencija vam garantuje komfor i odmor. Ovde ćemo govoriti o mračnoj i svetloj strani turističkih ponuda i planiranju odmora.

Uzmimo na primer situaciju da ste uplatili aranžman u renomiranoj turističkoj agenciji i izabrali predivan hotel (sa slike) sa cirka 4 zvezdice. Otišli ste tamo i zatekli brkatu babu kako se nešto dere na nerazumljivom jeziku i rukom pokazuje vašu sobu za koju ste prvo mislili da je hotelska ostava za četke. Pomirili ste se sa maljavom spodobom i rešili da se prošetate gradom koji tako lepo svetli na turističkom prospektu.

Gle čuda, to i nije grad, već trećerazredno selo bez pristojne kafane, a slika sa prospekta je urađena noću, dugom eskpozicijom, koje i selo Šašinci u Sremu čini Menhetnom. Dok se vraćate oronulim avionom nacionalne avio kompanije proklinjete i babu Čubaku i šefa sa kojim ste se posvađali oko termina za odmor, pitate se gde ste to pogrešili? Odgovor je bolno jednostavan.

Putuj e-gumaneNaseli ste na marketing Fotošopu veštog dizajnera turističkog kataloga. Odmor je suviše bitna stavka (sociološki gledano) da bi ste ga olako planirali. Srećom po vas i buduća pokolenja putnika namernika postoji sajt putovanja.info na kome se možete detaljno informisati o svim destinacijama i raspoloživom smeštaju koji su mnogobrojni posetioci ostavili u vidu utisaka. Takođe, možete opisati vaša iskustva i, što da ne, pomenuti babu v.d. Jetija.

Da bi situacija bila ružičastija, postoji i sajt gdestinacija.com koji je pun putopisa i fotografija. Ovaj sajt vam takođe može ponuditi pomoć oko izbora vašeg sledećeg puteševstvija, jer je pre svega lepo koncipiran (za razliku od putovanja.info koji je dao danak sveopštoj komercijalizaciji) i pregledan pa je samim tim i pretraga laka i sastoji se u vidno istaknutim ključnim rečima (tagovima) koje stoje pri desnoj margini. Ovde takođe možete opisati vaša iskustva, ali se sajt više oslanja na konkretne putopise.

Kad se doda nekoliko slova imenici turista dobija se reč avanturista, a to je ono što sajt www.serbiatravelers.org ili po naški Klub putnika Srbije čini najzanimljivijim sajtom iz ove oblasti. Ekipa koja se okuplja oko ovog sajta su mladi ljudi i oni koji se tako osećaju, a putuju vanagencijski. Dakle, ranac na leđa, malo hrane, malo para, voz, pešačenje i vidiš ceo svet. Ostaneš gde hoćeš i koliko hoćeš, a ni u čemu ne oskudevaš.

Portal obiluje putopisnim blagom i savetima vezanim za vize, prevoz, smeštaj i putovanja uopšte. Stvar je još zanimljivija kada se vide posećene destinacije i pročitaju putopisi (a neki su i u toku u vidu bloga) iz Gruzije, Indije, Sibira, Bliskog istoka, Afrike, Južne Amerike i ostalih manje popularnih ali zanimljivih destinacija. Ovde pomenuta baba brka može biti samo još jedna zanimljiva i simpatična stvar koja vam se desila.

Pomenuti sajtovi imaju svoje forume, na kojima se možete dodatno informisati o svim temama koje vas zanimaju, a uz jednostavnu proceduru učlanjenja na iste možete postaviti pitanje i za par sati dobiti odgovor od nekog sa sličnim iskustvom. Nekome i vi možete pomoći svojim iskustvom.

Sličnih sajtova ima dosta, ali mi smo izdvojili najzanimljivije. Turista ili avanturista – nije važno, samo nek se putuje i vidi toliko zanimljivog sveta. Do sledećeg odmora skupljate argumente da ubedite šefa da vaša kompanija neće propasti bez vas. Kada budete na desktop stavili fotografiju baba brke sa statuom Bude od 24m u pozadini samo će vam zavideti, a kolegama ćete imati šta da pričate uz kafu i rol viršlu. Možda shvate da crnogorsko primorje nije jedino more na planeti.

Uroš Nedeljković

broj 36, oktobar 2007.

Pročitajte i ovo...