Home TekstoviAnalizeBiznis Kristin Lagard šiba grčke poreske neplatiše, dok ona sama ne plaća poreze

Kristin Lagard šiba grčke poreske neplatiše, dok ona sama ne plaća poreze

by bifadmin

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard optužila je Grke da su sami krivi za krizu jer ne plaćaju poreze, a kasnije su britanski mediji javnost podsetili da ni ona to ne čini iako mnogo bolje zarađuje od prosečnog zaduženog Grka.

Kristin Lagard je razjarila Grke svojim intervjuom za Gardijan, u petak 25. maja.

U osnovi, Lagard je izjavila kako ima vrlo malo razumevanja za Grke i da, ako žele da reše svoje finansijske probleme, “jedino što treba da čine jeste da plaćaju poreze”.

lagard

Evo šta je ovom listu tačno izjavila:

– Znate šta? Što se Atine tiče, takođe razmišljam o svim tim ljudima koji neprekidno pokušavaju da izbegnu poreze. Svi ti ljudi u Grčkoj, koji nastoje da umaknu od svojih obaveza“.

– Mislite li na njih čak i više nego o onima koji se sada bore da prežive, bez posla ili pomoći javnih službi?

– Podjednako mislim i o njima. I mislim da oni, takođe, treba da pomognu sami sebi.

– Kako?

– Neka svako plaća svoj porez. Da.

Zvučalo je kao da se obraća Grcima ali i ostalima iz Evropske Unije: „Lepo ste se provodili, a sad je došlo vreme za naplatu”.

„‘Tako je,“ dodaje gospođa Lagard mirno klimajući glavom. „Da. „

„Rugala se šerpa loncu, a i ona garava”

Iz ‘Gardijanovog’ lonca izašla je priča koja je povratna optužba u njenom pravcu, i u kojoj se ističe da gospođa Lagard – sa svojih 467.940 dolara godišnje plate kao i dodacima koji na godišnjem nivou iznose 83.760 dolara – ne plaća nikakve poreze.

Ona, naime, ne izbegava porez već je, po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961, kao diplomata izuzeta iz „svih poreza i taksi, ličnih ili imovinskih, državnih, regionalnih ili opštinskih“.

Imajući to na umu ‘The NewStatesman’ upućuje teške reči na račun Lagardove.

„… Bila ona u pravu ili ne, čini se valjanim ono pravilo koje kaže da – ako ne plaćate nikakav porez – onda nemate prava ni da drugima spočitavate jer ga ne plaćaju“, piše ovaj časopis. „Naročito ako vam je zarada preko dvadeset puta veća od prosečnih plata one zemlje kojoj se obraćate.“

29. maj 2012
NPR, SAD

Pročitajte i ovo...