Home TekstoviAnalizeBiznis Koja je alternativa Evropskoj uniji?

Koja je alternativa Evropskoj uniji?

by bifadmin

Na ovo i mnoga druga pitanja pokušali su danas da odgovore predsednici Nemačke, Joakim Gauk, Austrije, Hajnc Fišer, Švajcarke, Evelin Vidmer – Šlumpf i Lihtenštajna, Princ Alojz od Lihtenštajna – na redovnom godišnjem skupu predstavnika “nemačkog govornog područja Evrope”. U mirnom i pitomom švajcarskom turističkom mestu Hur, u čijoj ze neposrednoj blizini nalazi i selo sa živopisnim imenom “Zemlja Hajdi”, četvorka ja diskutovala o problemima transporta (ovog dela Evrope), finansijama i o aktuelnim događajima u EU.

U razgovoru sa novinarima austrijski predsednik Fišer je naglasio da “postoji veliki broj aktuelnih problema u Evropi ali se nadam da mi nećemo ponoviti greške naših predaka, i da ćemo zadržati evropski optimizam. Danas je očigledno da smo još daleko od krajnjeg ideala – ujedinjenih država Evrope, ali, sa malo više truda siguran sam da ćemo koristeći prednosti onoga svega što nas povezuje, probleme uspešno prebroditi a zajedničku kuću – EU – sačuvati“.

Na ovo se nadovezao nemački predsednik Gauk rekavši da je i dan danas više od 65% Nemaca za očuvanje Evropske Unije. “Ono što moramo više da razvijamo, svi zajedno, je veće učešće svih građana u procesima donošenja odluka. Da li će ta ‘direktna demokratija’ biti izražena kroz više plebiscitarnih elemenata ili na neke druge načine – to je nešto o čemu tek treba da se razgovara. U svakom slučaju na nama je kao liderima da svojim narodima pojasnimo zašto nam je važno da sačuvamo evro i Evropsku uniju.”

“Vidite, za nas starije koji se sećamo i Drugog rata i Hladnog rata, Evropa je bila i ostala vizija mira, stabilnosti, vizija nečega što generacijama posle nas može garantovati mir i prosperitet. Međutim, mnogim današnjim generacijama Evropska unija je jedna svakodnevna realnost. Ono što mnogima nedostaje je vera u viziju Evrope, evropske ‘zajedničke kuće mira’ i slično.”

zasedanje

“Zato ne treba da čudi pojava glasova da projekat Evropu treba možda i napustiti. Ja takve uvek upitam: ‘U redu, a šta nam je onda alternativa? Šta je to što ćemo imati posle?’. Drugim rečima, Evropa će, ubeđen sam, razrešiti i prevazići trenutnu krizu. Na nama je da nastavimo sa razvijanjem vizije Evrope i to da približimo svim građanima, a građani sa druge strane da dobiju prilike kroz elemente direktne demokratije da aktivnije učestvuju u donošenju odluka”.

Na kaju su predsednici Nemačke, Austrije, Švajcarke i Lihtenštajna istakli “duboko uverenje da će zajednička Evropa kao projekat nastaviti uspešno da se razvija, a da je u ovom trenutku od izuzetne važnosti razvoj pozitivnog duha i manje skeptičnosti kod svih. Dugi pregovori, na primer sa Grčkom, ne znače automatski i negativni krajnji rezultat. A kako se uspešno započelo rešavanje problema koje ima Španija, sigurno je da će se pozitivno rešenje iznaći ne samo za Grčku već za Portugal i druge”.

Zoran Vitorović, Hur

Pročitajte i ovo...