Home Posle 5 Francuzi najčešće dobijaju Oskara, Srbi i Hrvati nikada

Francuzi najčešće dobijaju Oskara, Srbi i Hrvati nikada

by bifadmin

U Los Anđelesu je sezona dodeljivanja filmskih nagrada, koja će biti završena svečanom dodelom Oskara krajem sledećeg meseca. Londonski Ekonomist je u susret ovoj ceremoniji objavio zanimljivu analizu najčešće nagrađivanih filmova sa neengleskih govornih područja.

Ove godine od pet nominovanih filmova za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film dolaze ostvarenja sa francuskog (dva), španskog, danskog i norveškog govornog područja. U dosadašnjoj istoriji ove kategorije, dugoj 57 godina, francuski filmovi dominiraju sa skoro 20% svih nominovanih, odnosno 53 filma. Na drugom mestu su španski (i latinoamerički) sa 38 naslova, dok treće mesto dele nemački i italijanski (27). Rusi i Šveđani imaju po 14, Japanci 12, Holanđani 10, a Danci, Izraelci i Poljaci po 9.

Međutim, francuski filmovi i nisu toliko uspešni kada je u pitanju ukupan broj nagrada koje su primili. Na 53 nominacije oni su dobili tek 12. Od njih su procentualno gori Španci, sa 6 dobitnika na 38 kandidata. Ipak, među stalne gubitnike Ekonomist nabraja filmove na grčkom, indijskom, mađarskom, norveškom ili srpskohrvatskom jeziku, koji imaju po 4 nominacije, a do sada nisu dobili nijednu nagradu.

Pročitajte i ovo...