Home Posle 5 Renesansa stripa u Srbiji

Renesansa stripa u Srbiji

by bifadmin

U Francuskom institutu u Beogradu večeras će biti otvorena izložba „Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa“ koja će kroz originalne strip table i dvojezični katalog predstaviti radove domaćih autora u poslednje tri decenije.

Sve do 13. aprila zainteresovani posetioci imaće prilike da se u prostorijama Francuskog instituta upoznaju sa radovima tri generacije domaćih strip crtača i scenarista. Izložba obuhvata dela generacije iz Zlatnog doba, s početka i sredine osamdesetih, kada je strip scena u čitavoj bivšoj Jugoslaviji bila veoma razvijena i imala brojnu publiku, preko turobnih devedesetih, kada je mali broj fanzina i časopisa skoro u tajnosti objavljivao radove nove generacije. Prikazivanjem dela treće generacije, koja je svoj uzlet doživela pre desetak godina i koja označava početak preporoda srpske strip scene, biće zaokružena izložbena celina u Institutu.

„Iako se domaća strip scena održavala i u najtežim trenucima, može se reći da ona sada doživljava obnovu zahvaljujući pre svega mladim izdavačkim kućama koje su spremen da zainteresovanoj publici predstave radove novih talentovanih generacija. Ova izložba predstavlja presek delovanja domaćih autora u poslednje tri decenije, među kojima su mnogi od njih postali poznati i van granica naše zemlje, na najznačajnijim tržištima u Americi i Francuskoj“, istakao je Vladimir Vesović ispred „Udruženja stripskih umetnika Srbije“, koje je organizovalo izložbu. Tokom njenog trajanja biće upriličeni i susreti sa domaćim i autorima iz Francuske i Belgije, kao i javni čas crtanja u čast nedavno preminulog Žan Žiroa (Mebijusa), jednog od najpoznatijih autora današnjice.

Pročitajte i ovo...