Home Vesti Od otpadnih voda do „Superkompost“ oplemenjivača zemljišta

Od otpadnih voda do „Superkompost“ oplemenjivača zemljišta

by bifadmin

Kompanija Carlsberg Srbija predstaviće projekat održivog upravljanja otpadom na dvadeset drugoj „Nedelji kvaliteta“, čiji je generalni sponzor četvrtu godinu zaredom.

Tradicionalna manifestacija „Nedelja kvaliteta“, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije, počela je danas i trajaće do 1. marta u Beogradu, a na njoj će domaći stručnjaci imati prilike da sa ekspertima iz inostranstva razmenjuju iskustva koja se odnose na aktuelne teme iz oblasti kvaliteta i poslovne izvrsnosti. Predstavnici kompanije Carlsberg Srbija prisutne će detaljno upoznati sa delom projekta pod nazivom „Super kompost“, koji je nakon uspešne implementacije u samoj pivari, prihvaćen i u brojnim drugim kompanijama Carlsberg grupacije, širom Evrope. Na taj način, Srbija je pružila primer uspešne prakse koji su preuzele i pivare iz drugih zemalja, što je dokaz da znanje naših stručnjaka čak i prednjači u odnosu na inostrane.

„Analizama smo utvrdili da kvantitativno najveći udeopotencijalno neiskorišćenog otpada čini mulj iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Nakon analize, registrovali smo mulj kao organski oplemenjivač zemljišta, super kompost, i tako ga ekološki iskoristili na najbolji mogući način. Na taj način je količina otpada koji se odvozi na deponiju smanjena za 780 tona, odnosno za 50%. Pored toga, nema plaćanja naknade za odlaganje mulja na deponiju, niti njegovog prevoza, a postoji i dobit od prodaje super komposta“, istakao je Milorad Đurišić, direktor proizvodnje u kompaniji Carlsberg Srbija i vođa projekta.

Pročitajte i ovo...