Home Vesti Inkubator kao instrument tehnološkog razvoja

Inkubator kao instrument tehnološkog razvoja

by bifadmin

Širom sveta u ovom trenutku posluje oko 3.000 biznis inkubatora, a samo u Evropi njih oko 1.000, koji pružaju kancelarijski prostor, infrastrukturu i savetodavne usluge preduzećima koja tek započinju svoj poslovni put. U okviru beogradskog Sajma tehnike biće predstavljena i postignuća Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta u Beogradu.

logo-sr

„Od izuzetne je važnosti da se mladima pruži mogućnost da preko tehnoloških parkova razvijaju svoje inovacije. Za pet godina rada pokazali smo da imamo dobar instrument za podsticanje tehnološkog razvoja u Srbiji, naravno pod uslovom da on bude implementiran u više regiona. Ako smo u ovom periodu uspeli da iz našeg skučenog prostora pomognemo da se osnuje 35 kompanija kojima danas na izvoz odlazi 70% njihove proizvodnje, onda verujem da ćemo u novom Naučno-tehnološkom parku Zvezdara moći da postignemo još višestruko bolje rezultate“, istakla je Gordana Danilović Grković, direktorka Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta u Beogradu.
Poslovno tehološki inkubator tehničkih fakulteta Beograd d.o.o. uspostavljen je u partnerstvu četiri tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu (Građevinski, Mašinski, Elektrotehnički i Tehnološko metalurški), opštine Palilula i Inicijative za demokratsku tranziciju, a uspostavljanje je podržano i od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Od njegovog osnivanja oko 500 studenata prošlo je obuku na temu započinjanja sopstvenog biznisa, 150 mladih angažovano je u inkubatoru i u firmama-stanarima, razvijeno je 18 inovacija i osnovano pet poslovnih klastera. Među dosadašnjim članovima Inkubatora ističu se Strawberry energy, Byteout, Intercer, Aqua Crystal, TeleSkin, Trade Tech i drugi.

Pročitajte i ovo...