Home Vesti Izložba Carski darovi Muzeja istorije Jugoslavije produžena do 22. septembra

Izložba Carski darovi Muzeja istorije Jugoslavije produžena do 22. septembra

by bifadmin

Zbog velikog interesovanja publike, izložba Carski darovi biće produžena do 22. septembra 2013. godine. Stručna vođenja kroz izložbu organizuju se subotom u 13h i sredom u 18h, a program za najmlađe, Dečji kutak, subotom od 13 do 15 časova.

 

MAKETA CARSKE DVOKOLICE, Poklon princa Kambodže Norodoma Sihanuka, Beograd, 1959_Tokom mesec dana oko 12 hiljada posetilaca posetilo je izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobio od članova vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Izloženo je 68 jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u šest celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, portreti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od VII veka p.n.e, sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišceni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci će se upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika, što ovoj izlozbi daje jos zanimljiviji pečat. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta. Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije…

 

Kustosi izlozbe su Veselinka Kastratovic Ristić i Momo Cvijović a dizajn postavke uradila je Mina Milovančević.

 

Izložba će biti otvorena svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 20 časova.

NARUKVICE Poklon cara Etiopije Haila Selasija

Pročitajte i ovo...