Home Vesti Arsić: Vlada ne sprovodi reforme

Arsić: Vlada ne sprovodi reforme

by bifadmin

Ekonimista Milojko Arsić danas je ocenio da je snižavanje kreditnog rejtinga Srbije posledica izostanka reformi i da će doprineti skupljem žaduživanju države na finansijskom tržištu. Američka agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič (Fitch Ratings) objavila je danas da je snizila kreditni rejting Srbije sa dva B minus (BB-) sa negativnim izgledima na B plus (B+) sa stabilnim izgledima. Kao ključne razloge za snižavanje rejtinga Srbije na naveden je rast deficita u 2014. godini po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda, ali i izostanak sprovodjenja prethodno najavljivanih strukturnih reformi u prethodnim godinama.

Zabrinjavajuće je, po oceni Arsića, što je Fičova ocena treća loša ocena stanja i perspektiva privrede Srbije i ekonomskih politika i reformi koje se sprovode u Srbiji. On je podsetio da su lošu ocenu Srbiju pre Fiča dali Svetski ekonomski forum i Svetska banka, na osnovu procene da je došlo do pogoršanja uslova privredjivanja. „Sve ovo treba da podstakne Vladu Srbije da promeni ekonomsku politiku, pre svega fiskalnu politiku, i da počne da sprovodi neophodne reforme u važnim oblastima, kao što su poreski, penzijski i zdravstveni sistem“, kazao je Arsić.

Kako je ocenio, prvi korak Vlade Srbije trebalo bi da bude smanjenje budžetskog deficita, koji je za 2014. predvidjen u iznosu većem nego u prošloj godini, i da se preduzmu mere, kao što je smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji, koje treba da obezbede da se minus u državnoj kasi smanjuje i u naredne dve do tri godine.

kriza-budzet-deficit-stednja-dinar-kurs-novac_660x330

„U narednom periodu trebelo bi da bude jasno da li je Vlada spremna da sprovodi reforme, a ako nije onda treba da se raspišu prevremeni izbori, kako bi Srbija dobila novu vladu koja će imati kredibilitet da sprovodi reforme“, kazao je Arsić. Po njegovoj oceni Vlada će biti na ispitu pri usvajanju predloženih zakona o radu, stečaju i privatizaciji, koji treba da poprave privredni ambijent. O poreskoj reformi, kao i izmenama penzijskog i zdravstvenog sistema, kako je kazao, još treba da se razgovara jer rešenja koja se sada predlažu nisu najbolja.

Pročitajte i ovo...