Home Vesti Gugl kupio Motorolu za $12.5mlrd – pa je prodao Lenovu za samo $2.91mlrd

Gugl kupio Motorolu za $12.5mlrd – pa je prodao Lenovu za samo $2.91mlrd

by bifadmin

Nije daleko od istine ono što se priča: Google je preuzeo ovu čikašku telekomunikacionu kompaniju samo zbog dragocenih patenata. Tako ispada da ova kupoprodaja i nije bila toliko katastrofalna (kao što, ipak, jeste: kupili su je za $12.5mlrd a prodaju je za $2.9mlrd). Na duge staze, videće se da li je i na koji način Google, eventualno, profitirao od Motorolinih inovacija. Motorola je oduvek imala izvanredno odeljenje za razvoj, sa višedecenijskim ugovorima za proizvodnju vrhunske opreme i tehnologije.

google 01
Čajna Dejli, Rojters i NYT, svaki od ovih medija nezavisno, tvrde da se kompanija Lenovo sprema da preuzme Motorolu iz Guglovih ruku. Izveštaji potvrđuju prodaju na tri milijarde dolara. Gugl je prvobitno kupio Motorolu za $12.5 milijardi, a potom je za $2.35 milijardi prodao jedan deo te kompanije (pogon za razvoj i proizvodnju video i TV opreme). Ako su ovi izveštaji tačni, Gugl će, od preostalih $10mlrd troška za kupovinu Motorole, naplatiti od Lenova samo tri milijarde. To znači da će Gugl imati sedam milijardi dolara „čistog gubitka“ od svoje kupoprodaje Motorole.

Motorola je gubila novac , ali se činilo da će uslediti preokret i to u punom zamahu. Gugl je rasprodao delove Motorole koje ne želi, uključujući i pomenutu set-top boks diviziju kao i još nekoliko fabrika, dok su, takođe, usledila i otpuštanja značajne količine osoblja. Gugl je instalirao svoje direktore u vrh kompanije, angažujući bivšeg šefa DARPAe za pokretanje odeljenja za istraživanje i razvoj (R&D). Izgledalo je kao da Gugl razume svoj zadatak u vezi Motorole, u više navrata ponavljajući da bi za preokret u Motoroli trebalo obrisati dotad dobro utemeljen“18-mesečni razvoj“ opreme. Izgleda da je Gugl, isključivo zbog Motorolinog odeljenja za istraživanje i razvoj – kao i njegovih patenata – zapravo, jedino i kupio ovu čikašku telekomunikacionu kompaniju.

Nedavni proizvodi, kao što su Moto X i Moto G bili su dobro primljeni, pa čak i inovativni, a direktor Motorole nedavno je govorio o izgradnji smartfona čija bi cena bila samo $50. Ako Google proda Motorolu za $3 milijarde, kupac će uzeti kompaniju s problemima, uraditi u njoj sva čišćenja, postaviti je na dobru poslovnu putanju – a ipak će izgubiti još gomilu novca.

Dokumenti kažu da je prodajna cena „oko US$ 2,91 milijardi (podložno određenim korekcijama)“. Evo kako su zvaničnici Gugla opravdali ovu prodaju:


„Tržište smart telefona je super konkurentno, i, da bi se na njemu napredovalo, jedino što pomaže jeste biti potpuno posvećen isključivo tom zadatku – proizvodnji mobilnih telefona. Ovo je razlog što verujemo da će Motorola bolje poslužiti kompaniji kao što je Lenovo, koji ima brzorastući biznis prodaje smartfona, i jer je najveći (i najbrže rastući) PC proizvođač na svetu. Ovaj potez će omogućiti Guglu da svoju energiju usmeri na razvojne programe i inovacije, preko Android ekosistema, za dobrobit svih svetskih korisnika smart telefona. Uzgred, ovo nije signal da ćemo u budućnosti praviti neke veće pomake usmerene na neku drugu proizvodnju hardvera. Dinamika i zrelost pristupa kojeg imamo za domaća tržišta kao i za prenosnu tj odevnu (wearable) mobilnu opremu, na primer, veoma se razlikuju od industrije mobilnih telefona. Uzbuđuju nas sve potencijalne mogućnosti koje bi imala proizvodnja sjajnih novih proizvoda za korisnike, a u okviru tih novih ekosistema.“

Google će zadržati Motoroline patente, što čini da ih bolna rana usled gubitka sedam milijardi dolara peče malo manje. Dogovor još uvek čeka na odobrenje od strane SAD i Kine. A dok se to ne desi, Google izjavljuje kako je ovo „posao, kao i obično“.

Ars Technica

Pročitajte i ovo...