Home Vesti Rejtinzi država moraju se objavljivati petkom

Rejtinzi država moraju se objavljivati petkom

by bifadmin

Vodeće svetske rejting agencije koje posluju u Evropi od ove godine će morati da objavljuju detaljne kalendare kada će izvestiti javnost o svojim novim procenama kreditnih rejtinga država.

EFSF - Downgrading

Po propisima Evropske unije koji su ovog meseca stupili na snagu, Standard&Poor’s, Moody’s, Fitch i ostale svetske rejting agencije koje posluju u Evropi moraju navoditi datume kada će objaviti reviziju rejtinga država.

Dosad su te agencije mogle da sprovode i objavljuju revizije kreditnih rejtinga prema vlastitom nahođenju, zbog čega su ih svojevremeno zvaničnici evrozone optužili za produbljivanje evropske dužničke krize, jer su snižavale rejtinge pojedinim zemljama u kritičnim trenucima.

Nova pravila deo su čitavog niza novih propisa kojima se strožije reguliše taj sektor, koji se našao na udaru kritika u jeku finansijske krize 2007/2008, zbog toga što je potcenio rizik od obveznica povezanih s hipotekama.

Sve tri velike rejting agencije morale su do početka ove godine da objave kalendare svojih procena rejtinga.

„Prvih nekoliko meseci ove godine biće puno rejting objava. U prvom tromesečju biće objavljena revizija rejtinga za osam država članica EU-a, koje trenutno imaju negativne izglede kod S&P-ja ili Moody’sa“, izjavio je analitičar Citija Nishay Patel.

Nova evropska pravila imaju za cilj da proces revizije rejtinga učine transparentnijim, kao i da smanje udarce koje velike agencije zadaju državama snižavajući im rejtinge.

Po novim pravilima, agencije će moći revidirati rejtinge država izvan datuma navedenih u kalendaru jedino u ekstremnim slučajevima, recimo kad padnu vlade ili državne finansije pretrpe znatne promene, a i tada će taj potez morati da detaljno obrazlože.

Takođe, propisano je da se rejtinzi država moraju objavljivati petkom, i to sat vremena pre ili nakon zatvaranja berze.

T-portal, europa.eu

Pročitajte i ovo...