Home Vesti Globalni turizam cveta, dok se svetske ekonomije znoje

Globalni turizam cveta, dok se svetske ekonomije znoje

by bifadmin

Iznad očekivanja: došlo je do rasta svetskog turizma od pet odsto, dok je u Evropi i veći. U svetu je u prvih devet meseci ove godine bilo 845 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, što je 41 milion ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine – a sličan trend porasta mogao bi se zadržati i do kraja ove i tokom naredne godine, novi su podaci i prognoza Svetske turističke organizacije (UNWTO).

turizam 00

Ovi podaci nalaze se u najnovijem izdanju UNWTO-ovog Svetskog turističkog barometra, a pokazuju da su za globalni rast turizma u prvih devet meseci ove godine najzaslužnije regije Evrope, Azije i Pacifika, koje su zabeležile povećanje stranih turističkih dolazaka za šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Za takav rast u Evropi iz UNWTO-a ističu da je iznad svih očekivanja. Osim što u svetskom turizmu već godinama drži vodeći udeo u stranim turističkim dolascima, pa je u svetu najposećenija regija, ove su godine rezultati odlični i u pojedinim evropskim podregijama.

Srednja i istočna Evropa tako su zabeležile natprosečni porast dolazaka stranih turista od 7% u odnosu na prošlogodišnjih devet meseci, a porast od 6% beleže i južna kao i mediteranska Evropa.

Ovo je, ujedno, i dvostruko veći porast od prognoziranog za ovu godinu za te regije i celu Evropu, koji se kretao u rasponu od projektovanih oko 2-3%.

Slično je i s regijom Azije i Pacifika koja je, po UNWTO barometru, u prvih devet meseci prošle godine primila ukupno 6% više stranih turista nego u istom periodu 2012, a najveći porast od 12% pritom je upisala podregija jugoistočne Azije.

turizam 01

I ostale svetske regije imale su porast dolazaka turista – obe Amerike ukupno od 3%, pri čemu nešto bolje, od po 4% severna i srednja Amerika, dok je Afrika ‘rasla’ za 5%, a njena podregija severne Afrike čak i do 6%, što pokazuje oporavak turizma u pojedinim zemljama te regije, poput Tunisa.

Najslabiji rezultat po regijama, ali ipak porast stranih turističkih dolazaka od 0,3 posto, zabeležen je na Bliskom istoku.

Pozitivan trend u međunarodnim turističkim dolascima ogleda se i u porastu međunarodnih turističkih primanja, pa su tako brojne destinacije/zemlje širom sveta za prvih šest do deset meseci ove godine zabeležile i dvocifrene poraste prihoda u odnosu na prošlu godinu.
Među 25 najvećih zemalja po turističkoj zaradi ove ih je godine 10 zabeležilo takav rast; SAD 11%, Makao/Kina 10%, Velika Britanija 18%, Tajland 28%, Hong Kong/Kina 21%, Turska i Indija od po 13% a Japan 23%. Interesantan je i porast inostrane turističke potrošnje u Grčkoj od 15% u 2013, što pokazuje da se ta zemlja, nakon dve-tri godine pada, itekako vratila na svetsku turističku scenu.

Komentarišući takve rezultate, glavni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai istakao je kako nema sumnje da će međunarodni turizam i dalje rasti iznad očekivanja, pogotovo u zemljama gde se vidi ekonomski oporavak, ali i drugim, očekujući da će to doprineti zapošljavanju, porastu BDP-a i platnog bilansa mnogih destinacija.

 UNWTO

Pročitajte i ovo...